Plăcintă cu cârnaţi

placinta cu carnati jpeg

Trebuie să profităm de cârnaţii pe care îi avem în frigider şi să preparăm de această plăcintă pentru toşi cei dragi. Ingrediente (1 tavă)

15 g drojdie de bere

125 ml lapte dulce

1 gălbenuş

1 praf de sare

1 praf de zahăr

30 g unt moale

făină cât cuprinde

1 varză murată mică

3 bucăţi cârnaţi afumaţi

1 praz mic

1 morcov mare fiert

1 lingură mărar tocat

1 cutie mică ciuperci

3 ouă

2 linguri smântână

2 linguri pesmet

2 linguri ulei

sare

piper

Preparare

Freci drojdia cu zahărul, două linguriţe de făină şi două linguri de lapte călduţ, până se omogenizează, apoi laşi la dospit, la loc cald, până îşi dublează volumul. Amesteci maiaua cu restul ingredientelor pentru aluat şi frămânţi bine, până obţii un aluat omogen, elastic. Îl laşi la crescut 30 de minute.

Între timp, tai varza fideluţă, o speli cu apă caldă, o storci bine şi o căleşti împreună cu prazul tocat mărunt şi cu ciupercile în uleiul bine încins, până se înmoaie. Condimentezi cu mărar, sare şi piper, după gust, şi o laşi să se răcească, după care o amesteci cu smântâna şi cu două ouă bătute.

Întinzi aluatul în foaie,tapetezi cu el forma de plăcintă, îmbrăcând şi pereţii, presari pesmetul şi pui felii de morcov pe margine. Torni jumătate din amestecul de varză, aşezi bucăţile de cârnaţi şi pui restul de varză călită. Introduci plăcinta în ­cuptorul preîncălzit pentru cir­ca 50 de minute. Cu 10 minute înainte de final, o ungi cu un ou bătut.