Plăcintă cu şuncă şi ciuperci
Aroma unei plăcinte aburinde te îmbie mai mereu la degustare. O poţi prepara cu carne, afumătură sau caşcaval. Varianta propusă de noi este cea cu şuncă şi ciuperci.
Ingrediente
Pentru aluat
150-200 g făină 100 g unt 50 g smântână 1 ou 1 praf de sare
Pentru umplutură
250 g şuncă
5-6 ciuperci pleurotus sau champignon
1 ou
150 g brânză telemea de oi
100 g caşcaval feliat
2 linguri smântână
2 linguri ulei de măsline
nucşoară rasă
sare
piper
Din ingredientele menţionate, prepari un aluat de foitaj pe care îl laşi la rece circa 30 de minute. Întinzi trei sferturi din aluat în foaie subţire, tapetezi cu ea o formă de tartă, o înţepi în mai multe locuri cu furculiţa şi o coci circa 10-15 minute, la foc potrivit, având grijă să nu se rumenească, după care o scoţi din cuptor.
Între timp, căleşti ciupercile tăiate felii în ulei încins până se înmoaie, condimentezi cu sare, piper şi nucşoară rasă, după gust, apoi le laşi să se răcească. Aşezi pe fundul tartei jumătate din şuncă tăiată fâşii, presari brânză rasă, pui smântâna, adaugi deasupra ciupercile şi restul de şuncă tăiată fâşii. Acoperi cu felii de caşcaval şi închei cu o foaie de aluat întinsă din restul de cocă.
Ungi plăcinta cu ou bătut şi o coci, la temperatură potrivită, circa 45 de minute. O tai caldă, în formă, şi o serveşti.
sursa foto: Photoland