Plăcintă cu varză şi şuncă

placinta cu sunca StockFood 00155144 jpeg

Eşti în pană de idei din punct de vedere gastronomic şi nu ştii ce să mai găteşti? Noi te ajutăm şi de data aceasta!

Preparare: 1 h 30 minute Dificultate: mică 10 porţii

Ingrediente

Pentru aluat

300 g făină

250 g unt

1 ou

1 lingură oţet

3 linguri apă rece

1 praf de sare

Pentru umplutură

1 varză mare (de circa 2 kg)

1 ceapă mare

6 linguri ulei

200 g şuncă (bacon sau costiţă afumată)

3 linguri pesmet

1 praf de nucşoară rasă

sare

piper

Preparare

1.Pentru aluat, amesteci 100 g de făină cu untul până se transformă într-un aluat. Îl întinzi într-o foaie groasă şi îl laşi la rece. Din restul de făină, ou, oţet, apă şi sare prepari un alt aluat pe care îl întinzi într-o foaie de două ori mai mare decât prima. Îl laşi şi pe acesta la rece. Împătureşti cele două aluaturi cel puţin de două ori şi le laşi la rece în reprize de câte 30 de minute, apoi le foloseşti la prepararea plăcintei.

2.Tai varza fideluţă, o căleşti în ulei bine încins împreună cu ceapa tocată mărunt până se înmoaie bine şi scade toată zeama lăsată. Amesteci permanent să nu se prindă de fundul vasului. Condimentezi cu sare, piper, după gust, cu nucşoara rasă şi o laşi deoparte să se răcească.

3.Separat, tai pătrăţele şunca (baconul sau costiţa afumată) şi le rumeneşti puţin într-o tigaie neaderentă, fără adous de grăsime, apoi le scoţi deoparte.

4.Împarţi aluatul în patru bucăţi şi întinzi fiecare bucată în foaie subţire dreptunghiulară, cu lungimea corespunzătoare formei în care va fi coaptă plăcinta. Presari pesmet peste foaie, adaugi umplutura de varză amestecată cu bucăţelele de carne rumenite, apoi rulezi cu umplutura în interior. Aşezi rulourile în formă şi le coci circa 40 de minute, la foc potrivit.

Serveşti plăcinta caldă sau rece, tăiată felii groase.

sursa foto: StockFood