Ajvar sârbesc

avjar jpg

Ajvar sârbesc poate fi mâncat ca antreu, pe pâine, dar este şi o garnitură foarte bună pentru fripturi la grătar.

Ingrediente

2 kg ardei capia

500 g vinete

2 ardei iuți

1 căpățână usturoi

100 ml ulei

2 lingurițe oțet

sare și piper, după gust

4-5 linguri zahăr  sau după gust

Mod de preparare

Speli ardeii și vinetele, le usuci, apoi le coci. Pui ardeii cu sare într-un castron, îi lași cel puțin o oră, apoi îi cureți. Le îndepărtezi semințele, cotoarele și nervurile. Cureți vinetele și le lași deoparte, la scurs.

Speli ardeii iuți, le îndepărtezi nervurile și semințele și îi tai mărunt, apoi cureți usturoiul.

Pui toate ingredientele în robotul de bucătărie, le mixezi, apoi le răstorni într-o cratiță încăpătoare pe care o așezi pe foc.

Torni uleiul, potrivești gustul de sare, piper și zahăr, apoi adaugi oțetul și lași la fiert, pe foc mic, aproximativ o oră. Amesteci din când în când până ce capătă consistența dorită.

Răstorni ajvarul în borcane călduțe, sterilizate, le acoperi și le lași așa până a doua zi, apoi le depozitezi în cămară.