Baba Ganoush

baba ganouch jpg

În bucătăria libaneză, mâncarea se pregăteşte zilnic, iar ingredientele sunt mereu fresh, fie că vorbim despre sendvişuri, salate, frigărui sau sosuri. Baba ganoush, cea mai bună salată orientală.

Ingrediente

⅓ ceașcă ulei de măsline

sare

2 căței usturoi

2 vinete medii

3 linguri suc de lămâie

¼ cană pastă de susan

¼ linguriță chimen măcinat

pătrunjel proaspăt

1 vârf cuțit de boia afumată

Mod de preparare

Tapetezi o tavă cu o foaie de copt, tai vinetele în două, pe lungime și ungi părțile tăiate cu ulei de măsline. Le așezi în tavă, cu părțile tăiate în jos și le lași la copt 35 de minute sau până când partea din interior a vinetei este coaptă. Scoți din cuptor și lași la răcit cîteva minute.

Cu o lingură, scoți miezul fiecărei jumătăți de vânătă și îl pui într-o strecurătoare la scurs, după care le mărunțești cu tocătorul de lemn.

Într-un castron, pui vinetele, usturoiul, sucul de lămâie, pasta de susan și amesteci, adăugând încet uleiul de măsline. Încorporezi sarea și chimenul și amesteci până ce obții o pastă omogenă. Stropești cu puțin ulei de măsline, asezonezi cu pătrunjel proaspăt și boia afumată.