Chifteluţe din vinete cu sos de roşii FOTO
Vinetele reprezintă unele dintre cele mai bune variante de înlocuitori ai cărnii, aşa că poţi folosi şi tu aceste legume pentru a face chifteluţe fără carne. Fie că le serveşti ca un fel principal, peste paste, fie că le serveşti ca aperitiv, aceste chifteluţe din vinete sunt delicioase şi trebuie să le încerci!
Ingrediente (6 porţii, a câte 4 chifteluţe)
ulei sau spray pentru gătit 1/2 lingură ulei de măsline 570 g vinete necurăţate, tăiate în bucăţi nu prea mici sare 1/4 linguriţă piper negru 2 căţei de usturoi, zdrobiţi 2 linguri de busuioc tocat, plus frunze pentru decorat 135 g pesmet 1 ou mare, bătut 60 g brânză, proaspăt rasă, plus mai multă pentru servire 1 lingură pătrunjel tocat 1 borcan de sos de tomate şi busuioc (pentru paste) brânză ricotta parţial degresată, pentru servire (opţional)
Mod de preparare
Încălzeşti cuptorul la 190 de grade Celsius. Ungi cu ulei (sau foloseşti spray pentru gătit pe) o tavă mare de copt.
Pui 1/2 lingură deulei de măsline într-o tigaie mare antiaderentă, la foc mediu. Când se încinge, adaugi vinetele şi 1/4 cană de apă. Condimentezi cu sare şi piper după gust şi căleşti vinetele, amesteci din când în când până se înmoaie, 10-12 minute. Pui vinetele în castronul sau bolul unui robot de bucătărie sau blender şi amesteci de câteva ori.
Transferi compoziţia într-un bol şi adaugi în amestecu de vinete: pesmetul, oul bătut, brânza de vaci, pătrunjelul, usturoiul şi busuiocul tocat. Condimentezi cu 1/2 linguriţă de sare cu granulaţie mare şi 1 praf de piper.
Faci din amestecul de vinete 24 de chifteluţe, nu foarte mari, şi le pui în tava pe care ai pregătit-o mai devreme. Dai la cuptor până când chifteluţele devin ferme şi maronii, timp de aproximativ 20-25 de minute.
Încălzeşti sosul de tomate şi busuioc într-o tigaie mare şi adâncă. Adaugi chifteluţele în sosul din tigaie şi fierbi înăbuşit 5 minute. Decorezi chifteluţele cu frunze de busuioc şi serveşti cu brânză ricotta, dacă doreşti.
Sursa skinnytaste.com.