Ciuperci umplute cu legume şi caşcaval

ciuperci umplute jpeg

Ciupercile au fost deseori numite „carnea săracului“ datorită gustului bun şi a conţinutului bogat în proteine. Se gătesc uşor, se consumă cu pâine sau cu mămăligă şi se cunosc o sumedenie de reţete. Cresc pe câmp, în pădure, pe pajişti, dar sunt preferate cele de crescătorie.

Ingrediente (4-6 porţii)

10-16 ciuperci mijlocii 1 ceapă 2 morcovi 1 ceaşcă mijlocie ulei 1 pahar mic vin 1 pahar suc de roşii 1 linguriţă făină ½ lămâie felii de caşcaval mărar şi pătrunjel sare, piper

Mod de preparare

Spală ciupercile cu atenţie, scoate-le codiţele, înlătură partea care a stat în pământ şi arunc-o. Toacă partea rămasă (foto 1) şi ciupercile mici sau lovite şi amestecă-le cu morcovii şi ceapa tocate (foto 2). Căleşte totul în jumătate din ulei. Amestecă în vas din când în când, sărează şi piperează, după gust. Desfă făina în 2 linguri cu suc de roşii, subţiază cu restul de suc, adaugă vinul alb şi fierbe la foc mic, până când scade tot lichidul.

Alege ciupercile cu pălării mari, mai spală-le o dată, pune-le în tava unsă cu ulei şi introdu-le în cuptorul preîncălzit pentru 15 minute. Scoate tava şi umple ciupercile cu amestecul de legume (foto 3). Stropeşte-le cu lămâie, acoperă-le cu felii de caşcaval, presară-le cu verdeaţă tocată şi aşază tava în cuptor pentru alte 15 minute. Serveşte ciupercile cu pâine prăjită şi garnitură de cartofi prăjiţi.