Empanadas cu ciuperci

empanadas jpg

Ciupercile se numără printre cele mai apreciate legume deoarece se gătesc rapid și, combinate cu mirodenii, au un gust delicios.

Ingrediente

Pentru aluat:

300 g făină

200 ml lapte

40 g unt moale

1 gălbenuș

1 linguriță zahăr

25 g drojdie proaspătă

1 vârf cuțit de sare

1 ou, pentru uns

Pentru umplutură:

500 g ciuperci

100 g brânză sărată, rasă

1 ceapă mare

¼ cană linte fiartă sau de la conservă

1 lingură ulei

½ linguriță mix de cimbru și oregano

sare și piper, după gust

Mod de preparare

În laptele călduț, dizolvi drojdia proaspătă, apoi adaugi celelalte ingrediente pentru aluat, mai puțin untul. Amesteci bine, iar la final încorporezi untul moale și continui frământarea încă 5 minute.

Pui aluatul într-un castron tapotat cu făină, acoperi cu un prosop de bucătărie și lași la dospit aproximativ 1 oră, timp în care aluatul își va dubla volumul.

Scurgi bine lintea fiartă sau pe cea de la conservă, iar într-o tigaie cu ulei încins pui la călit ceapa și ciupercile tăiate mărunt.

După ce s-au călit puțin, adaugi mirodeniile, sare și piper, 1/2 cană de apă și lași la fiert 15 minute. Scurgi, lași la răcit, apoi amesteci bine cu lintea.

Împarți aluatul în bucăți mai mici, pe care le pui pe blatul de lucru peste puțină făină și le întinzi la o grosime de 0,5 cm fiecare. Cu un pahar sau cu o cană, tai cercuri mari, iar în centrul lor pui din compoziția cu ciuperci și puțină brânză rasă. Le lipești marginile și apoi le sigilezi bine cu o furculiță.

Pui hârtie de copt într-o tavă și așezi simetric porțiile de empanadas. Le ungi cu oul bătut cu puțin ulei și dai tava la cuptor aproximativ 25 de minute, până se rumenesc suficient, dar evitând uscarea lor. Se pot servi cu sos de smântână cu usturoi sau cu sos de roșii.