Galetă cu dovleac
Galeta cu dovleac este o tartă rustică, simplă de făcut, cu margini pliate liber și umplutură de dovleac. Este o alegere perfectă pentru toamna târzie, când dovleacul este în plin sezon. Aluatul crocant se combină minunat cu umplutura aromată de dovleac.
Ingrediente
200 g dovleac, tăiat cuburi
sare, după gust
100 g brânză feta
1 crenguță cimbru
2 linguri unt
Pentru aluat
125 g unt rece
250 g făină
1 gălbenuș
50 ml apă rece
sare, după gust
miere, pentru servit
Mod de preparare
Pentru aluat, amesteci cu mâinile făina cu untul rece tăiat cubulețe, până când se formează firimituri, apoi încorporezi sarea, gălbenușul, torni apa și frămânți. Aluatul este gata când nu se mai lipește de degete. Dacă este cazul, mai presari puțină făină. Aluatul obținut îl înfășori în folie și îl dai la frigider cel puțin o oră.
Între timp, prepari dovleacul. Topești untul, adaugi cuburile de dovleac, presari puțină sare și călești până se înmoaie ușor. Îl lași la răcorit.
Scoți aluatul de la rece, îl întinzi pe masa presărată cu făină, pui dovleacul, lași aproximativ 4 cm pe margine și aduni marginile aluatului spre interior. Așezi galeta într-o tavă tapetată și o dai la cuptor până când se rumenește pe margini.
Presari peste ea brânza feta fărâmițată, cimbru și o servești, dacă dorești, stropită cu miere.