Galetă cu verdeață
Galeta cu verdeață este o variantă rustică și ușoară de tartă, fără formă fixă, cu aluat crocant și o umplutură savuroasă.

Ingrediente
Pentru aluat
250 g făină
1 praf sare
125 g unt, de la congelator
1 gălbenuș
50 ml apă rece
1 gălbenuș bătut, pentru uns
Pentru umplutură
500 g spanac proaspăt
4-5 căței de usturoi
1 ceapă
100 g parmezan ras
½ cană smântână pentru gătit
2 ouă
1 legătură de mărar
1 legătură de pătrunjel
sare
piper
1 lingură ulei
Mod de preparare
Pentru aluat, amesteci cu mâinile făina cu untul rece, tăiat cubulețe, până când se formează firimituri, apoi încorporezi sarea, gălbenușul, torni apa și frămânți. Aluatul este gata când nu se mai lipește de degete. Dacă este cazul, mai presari puțină făină. Înfășori aluatul obținut în folie și-l dai la frigider cel puțin o oră.
Pentru umplutură, călești ceapa și usturoiul mărunțite, presari sare și piper, după gust, adaugui spanacul spălat și tocat și le ții pe foc până nu mai au deloc lichid, le dai de pe foc și le lași la răcit.
Bați ouăle cu smântâna pentru gătit și cu parmezanul ras, adaugi amestecul cu spanac, pătrunjelul și mărarul tocate fin și încorporezi.
Întintinzi aluatul pe masa presărată cu făină și îl așezi într-o tavă rotundă tapetată. Torni în mijloc compoziția cu spanac, aduni aluatul peste umplutură, lăsând mijlocul gol, îl ungi cu gălbenușul bătut și dai tava la cuptorul încins până când se rumenește aluatul.