Hribi picanţi

hribi picanti jpeg

Hribii sunt ciuperci de pădure cu pălăria cărnoasă, colorată uşor în maro, roz, alb ivoriu. Se gătesc atât proaspeţi, cât şi uscaţi, cât mai simplu cu putinţă – în scopul de a le păstra calităţile nutritive.

Pentru hribi (4-6 porţii)

10-12 hribi mari sau mici 2 roşii 1 ardei gras 1 salată verde 1 lingură zahăr 2 linguri oţet 2 linguri ulei 4-5 căţei usturoi sare şi piper măcinat 5-6 frunze busuioc verde sare

Mod de preparare

Curăţă hribii, taie-le codiţele şi aruncă partea care a stat în pământ. Spală-i în 2-3 ape sau sub jet de apă rece. Controlează codiţele, deoarece fac viermi foarte uşor. Aruncă-le pe cele infestate.

Pune hribii şi codiţele să fiarbă în apă caldă cu sarea şi zahărul.Lasă-i 20 de minute şi scurge-i într-o strecurătoare.

Spală salata verde frunză cu frunză, alege frunzele mari ca să ornezi cu ele un castron adânc. Taie miezul salatei şi ardeiul gras fâşii, apoi feliuţe, iar roşiile taie-le felii rotunde. Aşază legumele în straturi în castronul îmbrăcat cu salată şi sărează doar roşiile, apoi adaugă hribii tăiaţi felii subţiri.

Amestecă uleiul cu oţetul, adaugă un praf de sare şi de piper măcinat. Zdrobeşte usturoiul şi amestecă-l cu sosul. Toarnă peste legume şi hribi, amestecă de jos în sus, folosind două furculiţe. Decorează cu frunze de busuioc tocate fin şi pune salata la rece pentru 1 oră, cu castronul acoperit. Serveşte-o lângă o felie de pâine de casă cu seminţe sau cu verdeţuri.