Kabsa vegetarian
O rețetă consistentă, colorată și perfectă pentru o masă festivă sau pentru un prânz gustos.

Ingrediente
300 g orez basmati, spălat și înmuiat 30 de minute
3 căței de usturoi
2 linguri ulei de măsline
1 morcov
1 ceapă mare, tocată
50 g stafide aurii
1 ardei gras, roșu
50 g caju, prăjite ușor
3 cuișoare
2 roșii mari tocate sau 200 ml pastă de roșii
1 baton scorțișoară
1 conservă năut
3 păstăi cardamom
1 linguriță chimen măcinat
½ linguriță piper negru măcinat
1 linguriță coriandru măcinat
1 linguriță boia dulce
1 linguriță sare
½ linguriță turmeric
700 ml apă sau supă de legume
mentă, pentru decor
limetă, pentru decor
Mod de preparare
Într-o oală mare, încălzești uleiul și călești ceapa până devine aurie. Adaugi usturoiul zdrobit, morcovul și ardeiul gras tocate, și gătești 2-3 minute. Pui scorțișoara, cuișoarele, cardamomul, chimenul, coriandrul, boiaua, turmericul și piperul. Amesteci bine pentru a elibera aromele.
Adaugi roșiile tocate sau pasta de roșii și gătești 5-7 minute, până când sosul se îngroașă. Adaugi năutul, stafidele și nucile caju.
Adaugi orezul scurs și amesteci bine. Torni apa sau supa de legume, adaugi sare și aduci în punctul de fierbere.
Reduci focul la minim, acoperi și fierbi 15-20 de minute, până când orezul absoarbe lichidul. Oprești focul și lași kabsa acoperită încă 10 minute.
Decorezi cu mentă și felii de limetă.