Legume la grătar şi brânză feta, cu tabouleh

Legume la gratar si branza feta, cu tabbouleh jpeg

Aceasta este o excelentă reţetă fără carne. Iar un mod interesant de a folosi brânza feta este să o prepari la grătar, alături de multe alte legume. Vei obţine o textură delicioasă şi un contrast între stratul rumenit şi miezul cremos al acestui tip de brânză. Încearcă şi tu reţeta pentru aceste legume la grătar şi brânză feta, cu tabouleh, recomandată de Jamie Oliver.

Ingrediente

1/2 legătură oregano proaspăt 1/2 legătură pătrunjel proaspăt 2 cepe roşii 1 vânătă mare 150 g brânză feta ulei de măsline 3 dovlecei (pot fi verzi şi galbeni) 2-3 roşii colorate 1 căpăţână de usturoi 50 g fistic, decojit 2 linguri miere ulei de măsline extravirgin sare piper

Pentru tabouleh

50 g bulgur (sau grâu spart)

1 legătură mentă proaspătă

1 legătură mare pătrunjel proaspăt

½ castravete

1 lămâie

Mod de preparare

Pregăteşti grătarul şi laşi cărbunii să se încingă bine. Culegi frunzele de oregano şi pătrunjel, cureţi şi tai ceapa în bucăţi mari şi tai vânăta în jumătăţi, pe lungime. Adaugi brânza feta într-un bolmic, cu jumătate dintre frunzele de oregano, un strop de ulei de măsline şi un praf de sare grunjoasă şi piper negru. Le laşi deoparte să se marineze, timp în care prepari restul ingredientelor.

Pentru tabouleh, fierbi bulgurul conform indicaţiilor de pe pachet, apoi îl clăteşti şi scurgi apa. Îl laşi deoparte să se răcească puţin. Alegi şi toci fin frunzele de mentă şi de pătrunjel, apoi toci fin castravetele.

Când s-a răcit bulgurul, încorporezi menta, pătrunjelul şi castravetele, storci bine zeama de lămâie şi adaugi un praf de sare şi piper. Guşti şi mai condimentezi după gust, apoi acoperi bolul cu tabouleh şi îl laşi deoparte.

Când s-a încins grătarul, frigi toate legumele şi usturoiul şi când sunt gata, le muţi pe un tocător. Toci toate legumele, storci căţeii de usturoi din coajă şi zdrobeşti roşiile coapte. Toci pătrunjelul şi restul de oregano peste legume, condimentezi cu sare şi piper, după gust, şi torni puţin ulei de măsline.

Cu grijă, pregăteşti brânza feta marinată pe o tavă, pe grătar, aproximativ 3 minute (în funcţie de cât de încins este), până se rumeneşte şi devine crocantă. Apoi întorci brânza şi o frigi încă un minut sau două.

Rumeneşti fisticul într-o cratiţă mică, la foc mediu, până se rumeneşte, apoi torni câteva linguri de miere lichidă şi laşi să se caramelizeze, amestecând din când în când ca să nu se lipească.

După câteva minute, răstoarni fisticul pe o hârtie de copt unsă cu ulei, pentru a se întări şi pentru a se răci, apoi îl toci şi îl laşi deoparte.

Cu o lingură, aşezi o cantitate de tabouleh pe o farfurie mare, apoi aşezi legumele tocate. Aşezi brânza feta coaptă în centrul farfuriei, stropeşti cu puţin ulei de măsline extravirgin şi presari fisticul crocant şi mărunţit. Pentru servire, mărunţeşti brânza feta pe deasupra. Este un preparat delicios, care poate fi servit cu pită sau lipie.

Sursa + foto: jamieoliver.com