Parmigiana de vinete

Parmigiana de vinete, cunoscută și sub numele de "Melanzane alla Parmigiana," este un preparat clasic italian ce constă în straturi de vinete prăjite, sos de roșii și brânză, toate coapte împreună până la perfecțiune.

parmigiana de vinete jpg

Ingrediente

3 vinete mari

500 ml sos de roșii

200 g mozzarella

100 g parmezan ras

1 ceapă medie

3 căței de usturoi

100 g făină

3 ouă

100 ml ulei, pentru prăjit

sare și piper

busuioc proaspăt, pentru decor

Mod de preparare

Speli vinetele și le tai rondele de aproximativ 2 cm grosime. Presari sare, le lași să se scurgă de apă, le clătești cu apă rece, apoi le ștergi bine cu prosoape de hârtie. Treci rondelele de vinete prin făină, apoi prin ouăle bătute. Le prăjești pe ambele părți până devin aurii și le scoți pe prosoape de hârtie pentru a elimina excesul de ulei.

Călești ceapa tocată în puțin ulei până devine translucidă, pui usturoiul zdrobit și mai gătești încă 1 minut, apoi adaugi sosul de roșii, sare și piper și lași să fiarbă la foc mic 15-20 de minute.

Într-o tavă, așezi un strat de rondele de vinete, presari parmezan ras, adaugi o felie de mozzarella și un strat de sos de roșii. Continui să alternezi straturi de rondele de vinete, parmezan, mozzarella și sos de roșii, până când epuizezi toate ingredientele, terminând cu un strat de mozzarella și parmezan. Coci în cuptorul preîncălzit 30-35 de minute, până când parmigiana este bine rumenită și brânza aurie.