Plăcintă crocantă cu cartof

placinta crocanta cucatofi jpg

O plăcintă cu cartofi este deliciul cu care te poţi răsfăţa într-o zi ploaioasă de primăvară.

Ingrediente

130 g unt rece, cubulețe

1/2 linguriță sare

4-5 linguri apă rece

3-4 cartofi

2 cepe roșii

250 g făină

150 g brânză cheddar sau alt tip de brânză

2 linguri ulei de măsline

sare și piper, după gust

oregano sau alte ierburi aromatice

Mod de preparare

Într-un castron, amesteci făina și sarea, adaugi cubulețele de unt și amesteci cu vârful degetelor până obții un amestec mărunt și nisipos. Torni apă rece treptat, amestecând continuu, până când aluatul se leagă și poți forma o minge. Înfășori aluatul în folie de plastic și-l lași la frigider 30 de minute.

Fierbi cartofii în apă cu puțină sare până când sunt suficient de moi pentru a putea fi striviți cu ușurință cu o furculiță. Îi pasezi și-i dai deoparte să se răcească.

Scoți aluatul din frigider, îl întinzi pe o suprafață presărată cu făină, până obții un strat care să acopere tava. Așezi pasta de cartofi, presari brânza rasă și decorezi cu ceapă tăiată julien.

Coci plăcinta în cuptorul preîncălzit 30-35 de minute sau până când aluatul este frumos rumenit, apoi o lași să se odihnească câteva minute înainte de a o tăia. Se servește caldă sau la temperatura camerei.