Plăcintă cu cartofi

Plăcintă cu cartofi este simplă, sățioasă și perfectă pentru o masă de familie.

placinta cu cartofi jpg

Ingrediente

Pentru umplutură

6 cartofi

1 ceapă

3 căței de usturoi

2 linguri ulei

sare

piper

Pentru aluat

500 g făină

25 g drojdie

1 linguriță rasă zahăr

300 ml lapte căldut

1 ou

2 linguri ulei

1 praf de sare

1 ou bătut, pentru uns plăcinta

Mod de preparare

Pentru aluat, amesteci zahărul cu drojdia, cu 100 ml de lapte călduț, omogenizezi și îl lași deoparte până își dublează volumul.

Separat, cerni făina, o amesteci cu sarea, faci o gropiță în mijloc, pui amestecul cu drojdie și începi să frămânți aluatul. Torni, în fir subțire, laptele rămas, combinat în prealabil cu uleiul, omogenizezi și încorporezi oul. Frămânți un aluat nelipicios și omogen. Îl lași acoperit, la dospit.

Între timp, prepari umplutura. Speli cartofii și îi fierbi în coajă, îi scoți, îi lași la răcit, îi cureți și îi tai cuburi.

Încingi uleiul, adaugi ceapa tăiată mărunt, amesteci, pui usturoiul zdrobit, presari sare și piper după gust și le călești. Adaugi cartofii, amesteci din când în când, oprești focul și lași la răcit.

Presari făină pe masa de lucru, tai aluatul în două și întinzi cele două bucăți cu sucitorul. Așezi pe o bucată de aluat jumătate de umplutură, o rulezi și o pui într-o tavă tapetată. Procedezi la fel și cu cealaltă bucată de aluat și o așezi lângă cealaltă plăcintă. Le ungi cu oul bătut și dai tava la cuptorul încins până se rumenește.