Plăcintă cu spanac

placinta cu spanac jpeg

Pentru această reţetă poţi folosi (recomandat) spanac proaspăt, dar şi congelat, dar numai bine scurs.

Ingrediente (1 tartă)

Pentru blat 200 g făină 1 lingură ulei 150 ml lapte 10 g drojdie uscată 1 praf de sare

200 g spanac proaspăt

1 legătură ceapă verde

1 lingură unt

150 g brânză telemea de oaie

100 ml smântână

50 g caşcaval ras

2 ouă

1 linguriţă griş

busuioc şi cimbru uscate

sare

piper

1 ou

1 lingură caşcaval ras

Mod de preparare

Aşezi făina într-un castron, împreună cu drojdia uscată şi un praf de sare. Adaugi uleiul, laptele şi amesteci bine. Frămânţi până se formează un aluat omogen, elastic, pe care îl laşi acoperit, la loc cald, să dospească, circa 40 de minute.

Între timp, speli spanacul sub jet de apă rece, îl scurgi bine, îl tai şuviţe şi îl căleşti împreună cu ceapa verde tocată şi o lingură de unt. Iei vasul de pe foc. După ce se răcoreşte spanacul, îl amesteci cu telemeaua mărunţită, caşcavalul ras, ouăle, smântâna şi grişul. Condimentezi, după gust, cu sare, piper şi ierburi aromate.

Întinzi aluatul în foaie, tapetezi cu ea interiorul unei forme de plăcintă, cu pereţi cu tot, lăsând aluatul să curgă puţin peste margini. Îl înţepi în mai multe locuri să nu se umfle la copt şi torni umplutura. Aluatul care atârnă îl aduci peste umplutură. Torni peste ea un ou bătut cu caşcaval ras pentru crustă. Introduci plăcinta în cuptorul bine încins aproximativ 50 de minute. O serveşti caldă sau rece.