Plăcintă cu spanac și ricotta

Plăcinta cu spanac și ricotta este alegerea ideală pentru un mic dejun consistent sau un prânz ușor.

placinta cu spanac si ricotta jpg

Ingrediente

Pentru aluat:

300 g făină

150 g unt rece, tăiat cubulețe

1 praf de sare

2 linguri apă rece

Pentru umplutură

1 ou

400 g spanac proaspăt sau 300 g spanac congelat

250 g brânză ricotta

2 ouă

1 ceapă mică

2 linguri ulei de măsline

50 g parmezan ras

piper, după gust

1 praf de nucșoară

Mod de preparare

Pentru aluat, pui făina într-un bol, adaugi sarea și untul rece. Frămânți rapid cu degetele până obții un aluat nisipos. Adaugi oul și apa rece. Frămânți până se leagă. Formezi o bilă, o înfășori în folie alimentară și o pui la frigider 30 de minute.

Speli spanacul și îl opărești 2-3 minute în apă clocotită cu sare. Scurgi bine și toci. Dacă folosești spanac congelat, îl decongelezi și îl storci bine.

Cureți și toci ceapa, apoi o călești în ulei până devine sticloasă. Amesteci într-un bol spanacul, ceapa călită, ricotta, ouăle, parmezanul, sare, piper și nucșoară.

Întinzi jumătate din aluat într-o tavă, torni umplutura peste el și o nivelezi. Întinzi cealaltă jumătate de aluat și o așezi deasupra, apoi sigilezi bine marginile. Faci mici crestături în partea de sus pentru a lăsa aburul să iasă în timpul coacerii. Dai tava la cuptorul preîncălzit și coci 45-50 de minute, până se rumenește frumos.