Plăcintă cu spanac și ricotta
Plăcinta cu spanac și ricotta este alegerea ideală pentru un mic dejun consistent sau un prânz ușor.

Ingrediente
Pentru aluat:
300 g făină
150 g unt rece, tăiat cubulețe
1 praf de sare
2 linguri apă rece
Pentru umplutură
1 ou
400 g spanac proaspăt sau 300 g spanac congelat
250 g brânză ricotta
2 ouă
1 ceapă mică
2 linguri ulei de măsline
50 g parmezan ras
piper, după gust
1 praf de nucșoară
Mod de preparare
Pentru aluat, pui făina într-un bol, adaugi sarea și untul rece. Frămânți rapid cu degetele până obții un aluat nisipos. Adaugi oul și apa rece. Frămânți până se leagă. Formezi o bilă, o înfășori în folie alimentară și o pui la frigider 30 de minute.
Speli spanacul și îl opărești 2-3 minute în apă clocotită cu sare. Scurgi bine și toci. Dacă folosești spanac congelat, îl decongelezi și îl storci bine.
Cureți și toci ceapa, apoi o călești în ulei până devine sticloasă. Amesteci într-un bol spanacul, ceapa călită, ricotta, ouăle, parmezanul, sare, piper și nucșoară.
Întinzi jumătate din aluat într-o tavă, torni umplutura peste el și o nivelezi. Întinzi cealaltă jumătate de aluat și o așezi deasupra, apoi sigilezi bine marginile. Faci mici crestături în partea de sus pentru a lăsa aburul să iasă în timpul coacerii. Dai tava la cuptorul preîncălzit și coci 45-50 de minute, până se rumenește frumos.