Rizoto verde

rizoto verde jpg

Vara este în toi, iar legumele de sezon nu trebuie să lipsească de pe masa ta!

Ingrediente

300 g orez pentru rizoto

1 ceapă mică

2 căței de usturoi

1 zucchini mediu

150 g fasole verde, tăiată bucăți

100 ml vin alb, sec

200 g sparanghel, tăiat rondele groase

30 g unt

1 litru supă fierbinte de legume

50 g parmezan ras

sare și piper

2 linguri ulei de măsline

frunze de busuioc, pentru decor

Mod de preparare

Pregătești legumele: într-un vas cu apă și sare, opărești fasolea verde 2-3 minute, până devine crocantă. O scoți și o treci sub jet de apă rece pentru a opri procesul de gătire. Procedezi la fel și cu bucățile de sparanghel, apoi lași legumele să se scurgă bine.

Călești zucchini tăiat cubulețe cu o lingură de ulei de măsline, până devine auriu, cam 5 minute, apoi dai deoparte.

Într-o cratiță mare, încălzești o lingură de ulei de măsline și 30 g de unt la foc mediu. Adaugi ceapa și usturoiul tocate fin și le călești până devin translucide și moi, aproximativ 5 minute. Adaugi orezul și amesteci bine, lăsându-l să se prăjească ușor 2-3 minute. Torni vinul și amesteci continuu, până când vinul este complet absorbit de orez. Începi să adaugi supa de legume, câte un polonic, amestecând continuu. Aștepți ca lichidul să fie absorbit înainte de a adăuga următorul polonic. Continui acest proces până când orezul este cremos și al dente, circa 20 de minute.

Cu aproximativ 5 minute înainte de a fi gata, adugi sparanghelul, fasolea verde și zucchini. Amesteci bine pentru a încorpora legumele în rizoto. Oprești focul și presari parmezanul ras. Amesteci bine până când parmezanul este complet topit și rizotoul devine cremos. Decorezi cu frunze de busuioc.