Salată de orez cu dovleac şi năut

Pentru o salată de orez cu dovleac şi năut fierbe leguminoasele la temperatură mică un timp îndelungat şi scurge primele ape pe care le înlocuieşti cu apă caldă.
Ingrediente pentru salată orez cu dovleac şi năut
200 g orez 200 g pulpă de dovleac 200 g năut 750 ml supă strecurată de legume 2 linguri ulei 2 căţei de usturoi rozmarin 2 linguri zeamă de lămâie 1 linguriţă zahăr sare piper
Mod de preparare al reţetei de salată de orez cu dovleac şi năut
Se spală năutul şi se pune la înmuiat cu o seară înainte. Se scurge apa, se clăteşte cu apă rece şi se pune la fiert cu un praf de sare până când bobul este bine fiert.
Separat, se spală orezul şi se fierbe circa 10 minute în supa de pui (sau legume) strecurată şi o lingură de ulei. Se ia de pe foc, se lasă acoperit circa 15 minute pentru a se umfla
bobul de orez şi pentru a se răci. Se scurge zeama care a mai rămas neabsorbită.
Se curăţă dovleacul de coajă, seminţe şi fibre, apoi se taie cubuleţe. Se fierb în apă cu sare şi o linguriţă de zahăr până sunt bine pătrunse. Se scurge apa şi se lasă la răcit.
Se amestecă, într-un castron mare, orezul, năutul şi cubuleţele de dovleac. Se asezonează cu un sos preparat din 2 linguri de ulei, 2 căţei de usturoi zdrobiţi, rozmarin, 2 linguri zeamă de lămâie, sare şi piper, după gust. Salata de orez cu dovleac şi năut se serveşte cu pâine prăjită.
Salată Tabouleh, reţeta originală
Salată Tabouleh, reţeta originală
sursa foto: Shutterstock