Sparanghel în aluat cu sos pesto

Sparanghelul în aluat cu sos pesto este o combinație perfectă între crocant și cremos: sparanghelul fraged este învelit într-o crustă aurie de aluat și servit alături de un sos pesto aromat.

sparanghel in aluat jpg

Ingrediente

500 g aluat foitaj

12-15 fire de sparanghel verde

1 ou, pentru uns

sare

piper

semințe de susan

Pentru sosul pesto:

50 g frunze de busuioc proaspăt

2 căței de usturoi

50 g parmezan ras

30 g semințe de pin sau nuci caju

sare

100 ml ulei de măsline

1 linguriță zeamă de lămâie

piper

Mod de preparare

Tai partea lemnoasă de la baza sparanghelului și-l opărești 2-3 minute într-o oală cu apă clocotită și sare. Îl scoți și-l pui imediat în apă cu cuburi de gheață, pentru a-și păstra culoarea verde-intens și textura crocantă.

Într-un blender, combini busuiocul, parmezanul, semințele de pin și usturoiul. Mixezi până se omogenizează. Adaugi, treptat, uleiul de măsline, mixând continuu, până obții o consistență cremoasă. Potrivești de sare, piper și adaugi zeama de lămâie.

Întinzi aluatul pe o suprafață presărată cu puțină făină, pui pe toată suprafața sosul pesto și tai fâșii de 2-3 cm lățime și suficient de lungi pentru a înfășura sparanghelul.

Învelești fiecare fir de sparanghel într-o fâșie de aluat, răsucindu-l în spirală și așezi spiralele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Bați oul și ungi fiecare spirală cu o pensulă de patiserie. Presari semințe de susan, sare și piper.

Preîncălzești cuptorul și coci 15-20 de minute, până când aluatul devine auriu și crocant.