Supă-cremă de cartofi

Ştiai că se exportă la nivel mondial în proporţie de peste 60% cartofi congelaţi? Doar 14% din exportul înregistrat este de cartofi proaspeţi. Se pare că cei mai pasionaţi de această legumă sunt germanii. Ei reuşesc să urce media consumului de cartofi la nivel european la aproape 90 de kilograme de cartofi anual pe cap de locuitor.
Ingrediente (4 porţii) 4-5 cartofi 2-3 morcovi 4 linguri unt 1 ceapă medie 8 căni lapte 2 căni smântână sare rozmarin salvie 2 căţei de usturoi
Pentru servire
500 g legume asortate congelate
1 lingură unt
Mod de preparare
Speli bine cartofii, îi cureţi de pieliţă, îi tai cubuleţe şi-i pui la fiert în 3 l de apă cu un praf de sare împreună cu morcovii curăţaţi şi tăiaţi bucăţi. Acoperi cratiţa şi laşi să fiarbă aproximativ 20-30 de minute, după care pasezi legumele.
Într-o altă cratiţă pui la călit în unt topit ceapa şi usturoiul tocate mărunt. Laşi până când se înmoaie. Adaugi laptele, smântâna, rozmarin, salvie şi sare, după gust. Laşi pe foc până este aproape să dea în clocot.
Adaugi cartofii şi morcovii pasaţi peste amestecul de lapte fierbinte şi laşi să fiarbă, la foc mic, 30 de minute. Căleşti legumele congelate în unt topit împreună cu puţină apă. Serveşti supa fierbinte cu legume călite deasupra.