Supă-cremă de praz și cartof

supa de praz jpg

Prazul de obicei se consumă fiert în mâncăruri sau crud în salate. Este folosit în tot felul de mâncăruri.

Ingrediente pentru supă-cremă de praz și cartof

7 căni supă de pui sau de legume

3 linguri unt nesărat

¼ linguriță piper negru, măcinat

4 bucăți praz mari, doar părțile albă și verde-deschis, tăiate grosier (aproximativ 5 căni)

3 căței usturoi zdrobiți

2 kg cartofi galbeni

3 crenguțe cimbru proaspăt

1 linguriță sare

1 cană smântână groasă sau lichidă

2 foi de dafin

Cum faci supă-cremă de praz și cartof

Topești untul la foc mediu într-o oală mare de supă, adaugi prazul și usturoiul și amesteci regulat până se înmoaie, aproximativ 10 minute, fără să se rumenească.

Adaugi cartofii tăiați cuburi mai mari, foile de dafin, supa, cimbrul, sarea și piperul și pui la fiert. Acoperi oala cu un capac și reduci focul la minimum. Lași să clocotească 15 minute, până când cartofii devin foarte moi.

Îndepărtezi foile de dafin și crenguța de cimbru și pasezi la blender întreaga compoziție până ce se omogenizează. Adaugi smântâna și mai lași puțin la fiert.

Dacă e cazul, mai poți pune sare și piper. Dacă este prea groasă, mai torni supă, dacă este prea subțire, fierbi până obții textura dorită. Poți orna cu ceapă verde tocată sau cu pătrunjel și o servești cu crutoane.