Tartă cu ciuperci și cimbru
Dacă nu mănânci carne, dar vrei să ai totuși un aport crescut de proteine, încearcă această tartă cu ciuperci și cimbru.
Ingrediente
Pentru aluat
200 g făină
100 g unt rece, tăiat cubulețe
1 ou
2-3 linguri apă rece
1 praf de sare
Pentru umplutură
400 g ciuperci
3 ouă
1 ceapă medie
2-3 căței de usturoi
200 ml smântână pentru gătit
200 ml lapte
100 g brânză Emmental, rasă
2 linguri ulei
2-3 crenguțe de cimbru proaspăt
sare și piper
Mod de preparare
Amesteci făina cu un praf de sare, adaugi cubulețele de unt rece și amesteci cu vârful degetelor până obții o textură sfărâmicioasă. Spargi oul și pui 2-3 linguri de apă rece, amestecând până când aluatul începe să se lege. Formezi o bilă din aluat, o învelești în folie alimentară și o dai la frigider pentru cel puțin 30 de minute.
Încingi uleiul într-o tigaie mare, la foc mediu. Adaugi ceapa tocată și usturoiul și le călești până devin moi și translucide. Adaugi ciupercile feliate, din care ai păstrat câteva întregi pentru a le așeza deasupra tartei. Lași pe foc 10 minute, până când își pierd din apă și devin aurii. Presari sare, piper și adaugi frunzele de cimbru proaspăt.
Bați ouăle cu smântâna și laptele, adaugi brânza rasă și amesteci bine. Condimentezi cu sare și piper.
Scoți aluatul din frigider și îl întinzi pe o suprafață presărată cu făină. Tapetezi cu el o tavă de tartă, inclusiv marginile. Înțepi baza cu o furculiță, pentru a preveni umflarea în timpul coacerii. Precoci aluatul în cuptorul preîncălzit 10-15 minute, până începe să devină auriu.
Scoți tava din cuptor și distribui uniform amestecul de ciuperci peste aluatul precopt. Torni amestecul de ouă, smântână și brânză și așezi ciupercile întregi. Coci 35-40 de minute sau până când umplutura devine fermă și suprafața aurie. Decorezi cu frunze de cimbru.