Salată de ţelină cu sos de tarhon (hipertensiune)

Salata de telina cu sos de tarhon jpeg

Ţelina este un aliment des întâlnit în bucătăria românească, aşa că trebuie să profiţi de beneficiile acestei legume, în special dacă vrei să previi bolile de inimă.Ţelina ajută la prevenirea, dar totodată tratează hipertensiunea arterială. Specialiştii spun că extractul de seminţe de ţelină are proprietăţi care ajută la reducerea hipertensiunii arteriale, unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru bolile de inimă şi totodată una dintre cele mai mari cauze ale mortalităţii în ţara noastră.

Seminţele de ţelină conţin anumite substanţe care îmbunătăţesc circulaţia sângelui, scad inflamaţia din organism şi te ajută să ţii sub control tensiunea arterială. În plus, printre beneficiile ţelinei se numără şi faptul că are puterea de a reduce colesterolul. Aşa că este utilă dacă vrei să îţi menţii inima sănătoasă.

Ţelina conţine un compus unic care are puterea de a reduce acţiunea lipidelor, dar cercetătorii cred că leguma mai are alte beneficii. Testele pe animale au arătat că extractul de ţelină poate fi benefic în reducerea colesterolului total, în scăderea colesterolului LDL şi în ceea ce priveşte concentraţiile de trigliceride. Încearcă şi tu reţeta pe care ţi-o recomandăm astăzi - salată de ţelină cu sos de tarhon - şi ai grijă de sănătatea inimii tale.

Salată de ţelină cu sos de tarhon (hipertensiune) - Ingrediente

1 ţelină medie 3 linguri ulei de măsline extravirgin 60 ml oţet din vin roşu 2 linguri de tarhon proaspăt, tocat mai mare 90 g parmezan ras sare, după gust (recomandat ar fi să nu foloseşti deloc) piper măcinat

Salată de ţelină cu sos de tarhon (hipertensiune) - Mod de preparare

Încingi grătarul (pe lemne sau de la aragaz) la foc mediu. Stropeşti tulpinile de ţelină cu puţin ulei de măsline şi prepari leguma pe grătar, până se înmoaie parţial, aproximativ 12 minute, întorcând-o o singură dată, cam după 6 minute. O muţi pe tocător şi o laşi 5 minute să se răcească, apoi o feliezi pe diagonală, în bucăţi groase.

Într-un bol mediu, combini ţelina, uleiul de măsline, oţetul şi tarhonul. Amesteci bine pentru ca toate ingredientele să se acopere uniform cu dressingul. Condimentezi cu sare şi piper, după gust. Razi puţin parmezan peste salată şi o serveşti la temperatura camerei. Sau, dacă vrei, acoperi salata de ţelină cu sos de tarhon şi o dai la frigider până se mai răceşte, aproximativ 1 oră.

Surse: recipebk.wordpress.com, draxe.com