Castraveți covăsiți: cum faci cele mai bune și rapide murături de vară

castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg

Ce merge mai bine lângă o friptură, o tocăniță sau cartofi prăjiți dacă nu o porție de castraveciori murați, acri și crocanți? Și nici nu trebuie să aștepți prea mult: vara, în doar câteva zile, din câteva ingrediente simple, faci cei mai buni castraveți covăsiți.

Castraveții covăsiți nu sunt altceva decât castraveți murați în saramură și acriți la soare. Un deliciu! Până și seama lor este delicioasă, ca să nu mai vorbim de beneficiile pentru sănătate.

Castraveții murați se obțin în urma unui proces de fermentare rapidă, la temperaturi ridicate (aproximativ 3 zile, dacă temperatura de afară este în jur de 30 °C). Consumul de alimente fermentate este asociat cu beneficii în prevenirea afecţiunilor cardiovasculare sau metabolice precum diabetul, dar şi cu îmbunătăţiri la nivelul sistemului imunitar şi cognitiv.

Alimentele fermentate sunt rezultatul unui proces natural, prin care materiile prime – castraveții, în cazul de față - sunt transformate în ingrediente sănătoase de către diferite microorganisme (bacterii, drojdii).

În timpul fermentării, carbohidrații din castraveți se transformă în acizi organici, în special acid lactic, de aceea zeama va fi tulbure și ușor albicioasă, un luru absolut normal în cazul acestei rețete. Acizii organizi din murături facilitează digestia şi ajută la absorbţia şi asimilarea nutrienţilor de care organismul are nevoie. Funcţionarea optimă a sistemului digestiv are efecte benefice asupra întregului sistem imunitar, care devine mai bine pregătit pentru a lupta cu afecţiunile.

Iată cum se prepară castraveții covăsiți de vară.

Ingrediente

2 kg castraveți cornișon

2,5 l apă

7-8 flori de mărar uscat

2-3 rămurele cimbru uscat

70 g sare grunjoasă

căței de usturoi

ardei iute

coriandru boabe, opțional

Speli bine castraveții și îi aranjezi în borcane mai mici sau într-un borcan mare de sticlă, punând printre ei flori uscate de mărar, crenguțe de cimbru, căței de usturoi, boabe de coriandru și felii de ardei iute, după gust.

Prepari o soluție din apă și sare, o aduci în punctul de fierbere, apoi o torni în borcane, peste castraveți. Înfiletezi capacele (sau acoperi cu o farfurie, dacă e un borcan mai mare) și lași castraveții la soare, 3-4 zile.

Când lichidul e tulbure, iar la suprafață se formează mici bule, sunt gata. Îi depozitezi în frigider până în momentul servirii.

FOTO Shutterstock



Recente

cuptor cu microunde shutterstock 1060457837 jpg
ulei de masline shutterstock 403638466 jpg
pulled pork shutterstock 1673261689 jpg
chiftele de rosii tomatokeftedes shutterstock 2103366965 jpg
image png
image png
3 banane jpg jpeg
fructe de mare jpg
cum alegi carnea jpg
suberek cu carne shutterstock 572050978 jpg
Clătite Qatayef  shutterstock 288837386 (1) jpg
conopida reteta vegana shutterstock 1503266795 jpg
cassoulet rață fasole shutterstock 341364947 jpg
involtini rulouri carne shutterstock 1788453905 jpg
ciocolata shutterstock 1375236380 jpg
pui kiev shutterstock 2034594404 jpg
cozonac visine shutterstock 2019888323 jpg
kugel budinca de cartofi  shutterstock 2018235002 jpg
castraveti covasiti shutterstock 2037878684 jpg
zacusca de vinete horia virlan shutterstock 1824405308 jpg