Plăcintă de dovleac cu foi

Plăcinta de dovleac este, cu siguranţă, preferata întregii familii. Foarte proaspătă şi cu un gust unic, plăcinta de dovleac cu foi se prepară foarte uşor, fiind şi foarte gustoasă. Această plăcintă este, de obicei, nelipsită din casele unde tradiţia românească este vie.
Ingrediente Plăcintă de dovleac cu foi:
Pentru foi:
- 1 pachet de foi de plăcintă din comerţ
- 1 pachet de margarină
- 20 de grame de drojdie
- 150 ml de apă
- 1 linguriţă de miere
- 1 praf de sare
- Făină
Pentru umplutură:
- 2 kg de dovleac
- 250 de grame de zahăr
- 3 pliculeţe zahăr vanilat
- 1 linguriţă scorţişoară
- ½ linguriţă de nucşoară măcinată
- Zahăr pudră
- Un vârf de cuţit de anason
Mod de preparare Plăcintă de dovleac cu foi:
Cine nu doreşte să facă foi de casă, să folosească foi din comerţ. Foile de casă ies mai proaspete şi mai crocante.
Pentru foi se amestecă într-un bol mai mare margarina şi sarea. Drojdia se desface într-o cană cu apa şi linguriţa de miere şi se amestecă bine până se dizolvă. Cana se completează cu apă călduţă şi se varsă peste margarină. Apoi, se presară treptat făină, până se obţine un aluat de consistenţă potrivită. Apoi, se acoperă bolul cu un prosop de bucătărie şi se lasă la crescut timp de 1-2 ore la loc cald.
Cât creşte aluatul de foi, se pregăteşte dovleacul. Se curăţă dovleacul de coajă, se scot seminţele şi se dă prin răzătoarea mare. Apoi se amestecă cu zahărul vanilat, nucşoara, zahărul, scorţişoara, se pun într-o cratiţă şi se lasă la călit cu puţină margarină. Se acoperă cu capac, se lasă la foc potrivit şi se amestecă din când în când. Când este gata, se ia de pe foc şi se lasă la răcit.
Aluatul crescut se împarte în două părţi egale. Din prima parte se face o foaie de mărimea tăvii în care se pune plăcinta. Se pune pe masa presărată cu făină şi se întinde frumos şi încet cu un făcăleţ. Tava se unge cu unt şi se presară cu făină sau se tapetează cu hârtie de copt. Peste foaia din tavă se pune umplutura de dovleac rece şi se întinde bine. Peste umplutură se pune şi cea de-a doua foaie, care se întinde la fel ca prima. Se lipeşte bine de prima foaie, apoi tava se introduce la cuptorul preîncălzit timp de 40-45 de minute. Plăcinta trebuie să fie rumenită la suprafaţă. Când este gata, se scoate de la cuptor, se înveleşte într-un prosop de bucătărie şi se lasă aşa jumătate de oră. Apoi se taie, se presară cu zahăr pudră şi se serveşte. Poftă bună!