Prăjitură cu blat de migdale şi cremă de ciocolată

1 shutterstock 534980467 jpg jpeg

Fie că este vorba de deserturi simple sau migăloase, nu ai cum să dai greş atunci când prepari ceva bun din care nu lipseşte ciocolata. Nu mai aştepta şi treci la treabă chiar în acest weekend!

Ingrediente

Pentru foi:

5 ouă

5 albuşuri

140 g făină de migdale

140 g zahăr pudră

80 g făină de grâu

30 g unt

30 g zahăr tos

1 praf de sare

30 g cacao

Pentru cremă:

500 g mascarpone

150 g zahăr pudră

100 g frişcă bătută

Pentru mousse:

3 ouă reci

125 g ciocolată neagră

10 g unt

100 g frişcă bătută

75 g zahăr

Pentru glazură:

175 g ciocolată neagră (70-75% cacao)

120 ml frişcă lichidă

Pentru sirop:

150 ml apă

6 g cafea instant

50 g zahăr

Dai drumul la cuptor la 200 °C şi tapetezi o tavă dreptunghiulară.

Pentru foi, combini făina de migdale cu zahărul pudră, încorporezi ouăle şi mixezi până obţii o consistenţă cremoasă, apoi adaugi cacaua şi făina de grâu cernută. Separat, mixezi albuşurile cu sarea până încep să aibă consistenţa unei spume şi adaugi zahărul tos, continuând să mixezi până se întăreşte bezeaua. Pui albuşurile peste compoziţia cu migdale, încorporându­le cu o spatulă, cu mişcări de jos în sus. 

Adaugi untul topit şi răcit şi omogenizezi compoziţia. O torni în tavă şi o dai la cuptor până când blatul trece testul scobitorii. Îl laşi la răcorit 10 minute, îl scoţi din tavă şi­l tai în trei felii egale, pe lung, doar după ce s­a răcit complet. 

Pentru cremă, mixezi mascarpone cu zahărul până când capătă o consistenţă cremoasă, iar la final adaugi frişca.  Pentru sirop, combini cafeaua cu apa şi zahărul, le pui pe foc şi le ţii să dea un clocot, le dai deoparte şi laşi la răcit.

Pentru mousse, separi albuşurile de gălbenuşuri şi baţi albuşurile spumă tare cu zahărul. Topeşti ciocolata cu untul pe baie de aburi şi o laşi să se răcească până ajunge la temperatura camerei. Separat, freci 2 minute gălbenuşurile, apoi le încorporezi treptat în frişcă, adaugi ciocolata topită şi amesteci. Încorporezi albuşurile bătute şi dai mousse­ul la rece.

Însiropezi prima felie de blat, întinzi jumătate din crema de mascarpone, apoi adaugi a doua felie de blat, o însiropezi, aşezi şi nivelezi crema rămasă, pui ultima felie de blat, însiropezi şi întinzi mousse­ul de ciocolată răcit.  Dai la rece cel puţin 4 ore. 7 Pentru glazură, fierbi într­o crăticioară, la foc mic, ciocolata şi frişca lichidă. Când se topeşte ciocolata, dai deoparte, laşi la răcit, o pui peste prăjitură şi o nivelezi. Decorezi după imaginaţie.

FOTO Shutterstock