Tărhană cu mursă (o reţetă bănăţeană)

tarhana jpeg

Tărhană? Ce-o fi? Şi ati auzit vreodata de mursă? Acea bautura dulce, pe care dacii, zice-se, o faceau cu mre si plante aromatice, iar mai incoace incepuse a se face cu zahar si cu... condimente exotice?

Trebuie spus ca mursa nu este totuna cu miedul, ce se face tot din miere, dar se pune la fermentat... La Glimboca, sat bogat in traditii culinare, Uica Mihai a cules si mi-a trimis - sa va spun si voua - reteta de Tărhană cu mursă. Şi ca sa nu aveţi şi alte nelămuriri cu aspect... lingvistic, sa mai facem o precizare. Tărhana sau trahanaua, cum ii zice prin alte părţi, reprezintă un soi de paste de casa, pregătite pe meleagurile noastre de vreo 2000 de ani. Sorgintea lor zic unii ca e grecească, alţii ca e traca, dar nu asta e ceea ce ne interesează acum pe noi, ci felul în care se prepara.

Ai trebuinta de: 500 g faina de grau, 50 ml untdelemn, doua oua (facultativ); pentru mursa: 500 ml apa, 200 g zahar sau miere, un baton de scortisoara, doua cuisoare. Cum se procedeaza? Din făină, untdelemnn şi ouă se frământă un aluat mai vârtos decât cel pentru tăiţei.

.................

Citeşte continuarea AICI