Tartă cu mere (Tatin)

2 shutterstock 671707939 jpg jpeg

Tarta Tatin a fost preparată prima dată din întâmplare, într-un hotel din Franţa. Denumirea tartei provine de la numele surorilor Tatin, care conduceau hotelul. Cea care se ocupa de bucătărie a caramelizat prea mult zahărul, untul şi merele pentru o plăcintă. Pentru a salva desertul, a pus aluatul, l-a copt şi a răsturnat tarta. Reţeta a fost atât de apreciată, încât a ajuns să fie reprodusă în cele mai mari restaurante.

Ingrediente

180 g zahăr 150 g unt 3 mere mari 2 linguriţe esenţă de vanilie 450 g aluat foitaj

Mod de preparare

Topeşti zahărul într-o cratiţă, la foc mediu, până când se dizolvă complet. Iei vasul de pe foc şi încorporezi untul şi esenţa de vanilie. Torni compoziţia într-o formă rotundă şi termorezistentă.

Cureţi merele, îndepărtezi cutia cu seminţe şi le tai felii nu foarte groase. Le aranjezi deasupra stratului de caramel, în cercuri concentrice.

Tai aluatul foitaj sub formă de cerc, suficient de mare cât să acopere merele. Îl înţepi pe toată suprafaţa cu o furculiţă şi îl aşezi peste feliile de mere. Apeşi uşor ca să le acopere. Dai forma la cuptorul încălzit şi laşi tarta să se coacă 20-25 de minute, până când foitajul se umflă şi capătă o culoare frumoasă.

Aşezi un platou deasupra tăvii şi, cu grijă, răstorni tava, astfel încât stratul de mere caramelizate să fie la suprafaţă. Când s-a mai răcit, o tai felii şi o serveşti.

Cea mai simplă tartă cu pere

Cea mai simplă tartă cu pere

Tartă cu mere şi cremă de brânză

Tartă cu mere şi cremă de brânză

Tartă cu ciocolată şi frişcă

Tartă cu ciocolată şi frişcă