Este sezonul sparanghelului, o plantă excepţională, considerată regele legumelor. În ultimele săptămâni de primăvară, ea este în plin sezon, e plină de nutrienţi şi vitamine. Există trei soiuri de sparanghel: verde, alb şi violet. Cel verde este cel mai întâlnit, este bogat în clorofilă, un antioxidant şi detoxifiant util pentru purificarea organismului. Pe lângă toare beneficiile pe care le aduce organismului, sparanghelul este extrem de gustos, are o aromă uşoară de nuci şi se prepară foarte uşor. Vă prezentăm o reţetă de sparanghel la grătar, un preparat simplu, care poate fi consumat atât singur, cât şi ca garnitură.

Sparanghel la grătar: Ingrediente

  • 500 g sparanghel
  • 1 piept de pui fript pe grătar
  • 2 linguri ulei de măsline
  • sare, piper

Pentru sos

  • 50 ml ulei
  • 5 căţei de usturoi
  • 2 cepe
  • 150 ml vin alb
  • 250 g smântână
  •  sare
  • piper

Sparanghel la grătar: Mod de preparare

Speli sparanghelul, îl cureţi, îl îndoi uşor, iar acesta se va rupe exact de unde poate fi consumat. Cu un cuţit pentru legume, cureţi din loc în loc un strat subţire de coajă, la baza tulpinii. Ungi sparanghelul cu ulei de măsline, îl condimentezi cu sare şi piper, apoi îl pui pe grătar, rumenindu-l pe toate părţile, 2 minute. Sparanghelul nu trebuie să se înmoaie, ci să rămână crocant.

Separat, pentru sos, încingi uleiul, căleşti ceapa şi usturoiul mărunţite şi, când ceapa devine sticloasă, torni vinul, condimentezi cu sare şi piper, după gust. Fierbi sosul până când amestecul scade la jumătate, apoi îl strecori, adaugi smântâna şi îl mai ţii pe foc până se îngroaşă. Când este gata, îl laşi la răcit 5-10 minute. Serveşti sparanghelul la grătar, stropit cu sos din belşug, alături de un piept de pui sau de o altă friptură preferată.

FOTO: Shutterstock

Loading...