Un desert cu portocale pentru ocazii festive în sezonul rece.

De ce ai nevoie ca să prepari tort cu gem de portocale:

Pentru blat
7 ouă
200 g zahăr
320 g făină
2 portocale
60 ml ulei
2 linguriţe praf de copt
Pentru gemul de portocale
3 portocale
400 g zahăr
150 ml apă
Pentru decor
2 portocale
200 g zahăr
1 plic tort-gelee
250 ml suc proaspăt de portocale (cu tot cu pulpă)
200 ml frişcă lichidă

Cum prepari tort cu gem de portocale:

Pentru blat, cerni făina cu praful de copt. Răzuieşti coaja de la cele portocale şi le storci de zeamă. Separi gălbenuşurile de albuşuri. Mixezi gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr până obţii o compoziţie pufoasă. Adaugi ¾ din sucul de portocale, coaja şi torni uleiul. Separat, baţi albuşurile spumă cu restul de zahăr. În amestecul de gălbenuşuri adaugi făina cu praful de copt, apoi încorporezi albuşurile. Torni aluatul într-o tavă cu diametrul de 24 cm în care ai întins hârtie de copt. Coci blatul 10 minute, la 200 °C, apoi 25 de minute, la 180 °C. Verifici cu scobitoarea dacă este gata. Laşi blatul să se răcească 10 minute în forma de copt, apoi îl pui pe un grătar. Când s-a răcit de tot, îl tai în trei părţi egale.

Pentru gem, cureţi portocalele de coajă şi desfaci fiecare felie. Cureţi coaja de partea albă, apoi o tai în bucăţele mici şi o pui la fiert în 100 ml de apă, 10 minute. Între timp, tai cubuleţe miezul de portocală şi-l amesteci cu zahărul şi cu 50 ml de apă. Laşi amestecul, la foc mic, o oră, apoi adaugi cojile de portocală fără apa în care au fiert. Mai laşi să fiarbă încă o oră, la foc mic. Când gemul s-a răcit, ungi feliile de blat.

Pentru jeleu, amesteci pliculeţul de tort-gelee cu 100 g de zahăr şi torni sucul de portocale. Pui vasul pe foc, până se topesc zahărul şi gelatina. Ai grijă să nu fiarbă! Laşi un pic la răcit, iar între timp cureţi portocalele şi aşezi feliile peste ultima bucată de blat şi torni jeleul. Dai tortul la frigider 2-3 ore. La final, îl decorezi cu frişca rece bătută cu restul de zahăr.

Loading...