Dacă ai pe cineva drag sărbătorit în această perioadă, merită să-i faci o surpriză delicioasă: tort Pădurea Neară. Nu e o treabă uşoară, dar satisfacţia şi gustul vor fi pe măsură!

 

 

Ingrediente
Pentru blat
  • 280 g făină
  • 70 g cacao
  • 1 plic praf de copt
  • 120 ml ulei de floarea-soarelui
  • 200 g zahăr
  • 2 ouă 
  • 80 ml lapte
  • 100 ml cafea fierbinte
  • 1 borcan compot de vişine
  • 15 ml lichior de cireşe, opţional

Pentru crema de brânză 

  • 180 ml frişcă lichidă
  • 255 g cremă de brânză 
  • 75 g zahăr pudră

Pentru crema de ciocolată

  • 1 plic gelatină incoloră
  • 240 ml frişcă lichidă 
  • 200 g ciocolată neagră 
  • 30 g unt

Pentru glazură

  • 180 g zahăr pudră
  • 30 g cacao
  • 80 ml lapte 
  • 5 ml esenţă de vanilie
 
 
Combini făina cu praful de copt şi cacaua, apoi le cerni pentru a obţine o compoziţie aerată.
 
Amesteci uleiul cu zahărul, apoi adaugi ouăle şi mixezi 5-6 minute până se omogenizează. Încorporezi jumătate din cantitatea de ingrediente uscate, apoi torni laptele, cafeaua, lichiorul şi amesteci din nou. La final, încorporezi făina rămasă. Tapetezi o formă rotundă, cu inel detaşabil, pui compoziţia, o nivelezi şi o dai la cuptor, încălzit la 180 °C, aproximativ 30 de minute. Scoţi blatul din formă, apoi îl laşi la răcit, de preferabil peste noapte, înainte să-l tai în jumătate, transversal.
 
Pentru crema de brânză, baţi frişca lichidă, rece, până  capătă o consistenţă fină, apoi adaugi crema de brânză si zahărul pudră şi mixezi până se omogenizează.
 
Pentru crema de ciocolată, prepari gelatina conform indicaţiilor de pe ambalaj. Topeşti ciocolata şi untul şi le omogenizezi. Separat, baţi 4-5 minute frişca lichidă, apoi adaugi gelatina, amesteci şi încorporezi treptat ciocolata topită, mixând la viteză mică.
 
Într-o formă de tort înaltă, cu inel detaşabil, aşezi primul blat de tort, îl însiropezi cu compot de vişine, apoi pui trei sferturi din crema de ciocolată, o nivelezi şi pui un strat de vişine. Aşezi al doilea blat, crema de ciocolată rămasă, o nivelezi, întinzi crema de brânză, la temperatura camerei, o nivelezi şi dai tortul la rece cel puţin 3 ore.
 
Pentru glazură, combini cacaua cu zahărul pudră, laptele şi esenţa de vanilie. Pui totul pe foc şi amesteci constant pentru a nu se prinde glazura. O laşi să dea în clocot, apoi o pui deoparte şi o ţii la răcorit.
 
Scoţi tortul din formă, torni glazura de ciocolată peste el şi-l decorezi după imaginaţie.
 
FOTO: Shutterstock
 

 

Loading...