Fasolea cu ciolan face parte din meniul tradiţional şi este un preparat iubit de mulţi oameni, motiv pentru care îţi propunem astăzi 3 reţete de fasole cu ciolan pe care trebuie să le încerci acasă la tine.

Reţetă de fasole cu ciolan

Ca să găteşti fasole cu ciolan ai nevoie de următoarele ingrediente:

- un kilogram de fasole uscată
- un ciolan
- două linguri de ulei
- trei foi de dafin
- o ceapă albă mare
- doi morcovi
- o lingură de boia de ardei
- o linguriţă rasă de oregano
- o linguriţă de seminţe de coriandru măcinate
- 2 linguri de pastă de tomate
- sare şi piper, după gust

Mod de preparare:

Fierbe ciolanul la foc mic. După ce carnea a fiert, scoate-o din zeama în care a fiert şi las-o să se răcească. Păstrează zeama în care a fiert carnea.

În paralel, fierbe fasolea în apă fără sare, până când boabele sunt fierte pe jumătate.

Toacă ceapa şi taie morcovul rondele, apoi rumeneşte totul în ulei. Adaugă boiaua de ardei şi las-o să se rumenească puţin.

Adaugă carnea curăţată de pe os, tăiată în bucăţi potrivit de mari, fasolea (fără apa în care a fiert) şi acoperă totul cu zeama în care a fiert carnea. Adaugă pasta de tomate, foile de dafin, coriandrul măcinat şi chimenul şi lasă să fiarbă la foc mic până când toate ingredientele sunt fierte. Asezonează cu sare şi piper după gust.

Reţetă de fasole cu ciolan afumat

O reţetă pe care trebuie să o încerci este cea de fasole cu ciolan afumat.

Ingrediente necesare:

- 500 de grame de fasole uscată
- o lingură de boia dulce
- suc de roşii ori bulion
- câteva foi de dafin
- 800 de grame de ciolan afumat
- o legătură de mărar
- sare şi piper, după gust
- două cepe

Mod de preparare:

Fasolea se lasă cu câteva ore înainte sau chiar o noapte să se înmoaie. După ce s-a înmuiat bine, se dă în câteva clocote şi se lasă să fiarbă o oră, acoperită cu un capac.

Se taie ceapa mărunt şi se pune într-o cratiţă cu o lingură de ulei şi se căleşte 2-3 minute. Fasolea se pune peste ceapa călită împreună cu sosul de roşii şi se condimentează cu sare, piper, boia şi foi de dafin, după care se mai lasă să fiarbă câteva minute.

Separat, se taie carnea de pe ciolanul afumat sau se lasă întreg şi se prăjeşte în sucul propriu.

Ciolanul se pune în fasole şi se bagă la cuptor să scadă şi să se rumenească. Fasolea cu ciolan afumat se serveşte ornată cu mărar verde tocat mărunt şi cu murături asortate.

Reţetă de fasole cu ciolan în pâine

Delicioasă şi potrivită pentru orice vârstă, reţeta de fasole cu ciolan în pâine este ideală pentru a-i impresiona pe cei dragi.

Ingrediente necesare:

- un ciolan afumat
- 250 grame de fasole
- un morcov mare
- o jumătate de gogoşar
- foi de dafin
- tarhon
- cimbru
- sare şi piper, după gust
- boia
- patru pâini făcute în casă

Ingrediente necesare pentru pâine:

- 1,5 kg de făină
- 75 de grame de drojdie
- apă caldă
- sare
- trei linguri de ulei de măsline
- un ou

Mod de preparare:

Se curăţă ceapa, se taie mărunt, după care se căleşte într-o oală.

Se curăţă şi morcovul şi gogoşarul, se taie mărunt şi se pun peste ceapă. Se lasă să se călească puţin, după care se adaugă fasolea, ciolanul şi foile de dafin. Se toarnă apă şi se lasă să fiarbă, până fasolea devine moale.

La sfârşit, se condimentează cu sare, piper, boia, tarhon, cimbru şi vegeta.

În timpul în care fierbe fasolea, se prepară pâinile: se amestecă toate ingredientele, se lasă la dospit cam o oră, după care se împarte aluatul în patru părţi. Se modelează pâinile şi se dau la cuptor. Înainte cu 10 minute de a le scoate din cuptor, se ung pâinile cu un ou bătut, potrivit reţete.unica.ro. 

Se taie un capac din pâine, se scoate miezul şi se pune ciorba.

Loading...