Cea mai simplă reţetă de savarină. Desertul care ne-a cucerit din copilărie

savarina jpeg

Savarina nu s-a numărat printre deserturile mele favorite. Dar pentru că era cap de listă pentru cei dragi, am învăţat în timp să fac cea mai simplă reţetă de savarină, care să-mi şi iasă perfect. Am cules-o din cartea Mariei Cristea Şoimu „Dulciuri de casă de ieri şi de azi“ şi am de gând să o împărtăşesc cu voi.

Cea mai simplă reţetă de savarină - Ingrediente

8 ouă 8 linguri zahăr 8 linguri făină 8 linguri nuci măcinate esenţă de vanilie 3 linguri zahăr 3 linguri apă 1 lingură rom frişcă (pentru umplut)

nuci

frişcă

Cea mai simplă reţetă de savarină - Mod de preparare

Separi gălbenuşurile de albuşuri. Baţi gălbenuşurile, apoi le freci cu zahărul. Pui şi nucile măcinate şi un praf de sare. Baţi albuşurile spumă tare împreună cu făina în ploaie şi amesteci cu gălbenuşurile. Pui un praf de sare, apoi 1-2 linguriţe esenţă de vanilie şi omogenizezi. Ungui o tavă de cuptor cu unt şi răstorni compoziţia în ea. laşi la copt 30 de minute.

La sfârşit, dai focul mai iute, 5 minute, pentru ca prăjitura să se rumenească puţin. Laşi să se răcească în tavă 15 minute, desprinzi marginile cu un cuţit şi răstorni pe un platou.

Tai în două pe lăşime, înciropezi cu sirop făcut din 3 linguri de zahăr şi 3 de apă, parfumat cu o lingură de rom. Tai pătrate sau ce forme vrei, le umpli cu frişcă, aşezi deasupra fiecărei forme sau pe o parte un alt pătrat, torni gem de care vrei şi laşi la rece cel puţin 2 ore.

Savarină de casă cu pesmet

Savarină de casă cu pesmet

Amandină de casă

Amandină de casă

Cremşnit. Reţeta clasică

Cremşnit. Reţeta clasică

Ecleruri cu cremă de vanilie

Ecleruri cu cremă de vanilie