Cozonac

Ingrediente: Pentru aluat: 100 ml lapte călduţ, 25 g drojdie, 300 g făină, 100 g zahăr pudră, 1 esenţă de vanilie, 2 gălbenuşuri, 50 g unt, 1 praf de sare
Pentru umplutură: 350 g gem/dulceata de căpşuni, 20 g unt, 20 g zahăr pudră, 20 g făină, 1 ou pentru uns
Mod de preparare:
Timp de preparare: 1h Dificultate: medie
Amesteci drojdia cu puţin lapte, o lingură cu zahăr, presari făina deasupra şi laşi să crească la loc cald 15 minute. Pui făina într-un castron, adaugi restul de zahăr, esenţa de vanilie, gălbenuşurile, untul topit, restul de lapte, sarea şi maiaua.
Amesteci cu lingura energic până obţii un aluat neted şi potrivit de moale. Acoperi vasul şi-l laşi să crească 30 de minute.
Împarţi aluatul de cozonac în două. Prima parte o întinzi rotundă şi o aşezi într-o formă tapetată cu hârtie de copt. Din restul de aluat modelezi două suluri de 1 cm grosime, le împleteşti şi le aşezi pe marginea primului. Laşi aluatul de cozonac să mai crească 30 de minute.
Ungi blatul de cozonac şi marginea împletită cu ou bătut. Torni gemul de căpşuni şi îl întinzi uniform. Presari deasupra un aluat din zahăr pudră, făina şi untul, dat pe răzătoare. Introduci tava cu cozonac în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30-40 de minute. Îl tai după răcirea completă.