Pască

pas jpeg

Ingrediente: Pentru aluat: 3 ouă, 200 ml lapte, 500 g făină, 1 pliculeţ drojdie uscată, 100 ml ulei, 100 g zahăr, coajă rasă de lămâie Pentru umplutură: 800 g brânză de vaci bine scursă, 100 g unt, 200 g smântână, 50 g griş, 50 g făină, 200 g zahăr, 5 ouă, 100 g stafide, 3 linguri rom, coaja rasă de la o lămâie

Mod de preparare

Pentru aluat faci întâi o plămadă şi amesteci drojdia cu 2-3 linguri cu lapte şi făină până obţii consistenţa unei smântâni mai groase. Laşi să dospească, la cald, 20 de minute. Pui şi stafidele să se umfle în rom. Într-un vas mare cerni făina, îi faci o adâncitură în mijloc şi torni plămada. Adaugi, pe rând, ouăle, restul de lapte, zahărul, aromele şi uleiul. Frămânţi bine până se obţine un aluat elastic pe care îl laşi la crescut 30 de minute , la loc cald.

Între timp, prepari umplutura amestecând brânza, untul înmuiat (la temperatura camerei), smântâna, zahărul, gălbenuşurile, făina, aromele şi stafidele. La sfârşit adaugi albuşurile bătute spumă tare.

Într-o formă rotundă de blat de tort aşezi o foaie din aluatul crescut, de 2 cm grosime. Pe margine aşezi o cunună din suviţe de aluat împletit şi laşi loc gol în centrul formei. Presari griş în locul gol şi apoi torni amestecul de brânză. Deasupra brânzei aşezi în cruce două suviţe de aluat. Ungi pasca cu ou şi o dai la cuptor până se rumeneşte frumos.