Prăjitură de iarnă

Crostata di nocciole   Dolci jpeg

Denumirea ni s-a părut potrivită având în vedere că zahărul pudră preasărat, îi dă acestei prăjituri un aer nins, de iarnă.

Ingrediente

Pentru aluat

500 g făină 6 linguri zahăr 6 linguri ulei 6 ouă 1 pliculeţ zahăr vanilat 1 praf de copt

Pentru umplutură

6 mere mari

2 gutui

5 linguri zahăr

2 linguri stafide

50 g miez de nucă zdrobit

coajă de lămâie rasă

1 praf de scorţişoară

2 linguri biscuiţi măcinaţi (sau pesmet)

Pentru decor

50 g zahăr pudră cu aromă de vanilie

Cum se prepară

Se curăţă merele şi gutuile de coajă, se rad pe răzătoarea mare, se amestecă cu zahărul, scorţişoara şi coaja de lămâie rasă şi se călesc, amestecând permanent, până scade bine

zeama. Se adaugă stafidele spre sfârşitul călirii şi se lasă să se răcească.

Se amestecă ouăle cu zahărul, se adaugă uleiul, puţin câte puţin, zahărul vanilat şi treptat făina cernută cu praful de copt. Se frământă bine toate ingredientele până se obţine un aluat omogen, mai tare.

Se ia deoparte un sfert din aluat, restul se întinde în foaie groasă, se aşază în tava rotundă unsă cu puţin ulei şi tapetată cu făină. Se presară peste ea biscuiţii măcinaţi (sau pesmetul), apoi fructele călite şi se presară nucile zdrobite.

Aluatul păstrat se întinde în foaie, se taie benzi cu lăţimea de 2 cm, din care se confecţionează un grilaj împletit care acoperă plăcinta.

Se introduce tava în cuptorul bine încins pentru aproximativ 45 de minute. Se taie în tavă şi se serveşte pudrată cu zahăr.

sursa foto: Fotolia