Mayaşii şi aztecii au fost primii consumatori de vanilie, şi o utilizau în specil ca leac diuretic şi depurativ, dar şi ca stimulator al sistemului nervos. Tot ei o foloseau pentru a condimenta o băutură densă pe bază de cacao. Cuceritorii spanioli aduc pe continentul european preţiosul condiment, care treptat devine un ingredient indispensabil deserturilor rafinate, la fel cum este acesta cu aluat de cozonac cu budincă de vanilie.

Aluat de cozonac cu budincă de vanilie - Ingrediente(4-5 porţii)

Pentru aluat
25 g drojdie
2 linguri zahăr
300 ml lapte
500 g făină
1 ou
coaja rasă de la o lămâie
1 vârf de cuţit sare
2 linguri ulei

Pentru budincă
800 ml lapte
3 linguri zahăr
1 pachet praf de budincă de vanilie
4 gălbenuşuri
1 esenţă de vanilie
1 lingură zahăr pudră cu aromă de vanilie pentru decor

Aluat de cozonac cu budincă de vanilie - Mod de preparare

Amesteci drojdia cu o linguriţă de zahăr, puţin lapte cald, puţină făină şi laşi să crească. Amesteci făina cu zahărul şi laptele rămase, cu maiaua, oul, coaja de lămâie rasă, uleiul şi sarea. Frămânţi şi laşi să crească până îşi dublează volumul.
pasul 1

Rupi din aluat bucăţi şi formezi cu mâna rulouri ­lungi cât tava în ­care le coci şi groase de două degete. Le aşezi unul lângă altul în tava unsă cu unt. Le laşi să crească 15 minute.
pasul 2

Tai rulourile crescute în bucăţi de 2,5 cm lungime. Introduci tava în cuptorul preîncălzit până devin aurii.
pasul 3

Amesteci praful de budincă cu laptele, gălbenuşurile, zahărul şi esenţa de vanilie. Pui pe baie de aburi şi laşi până se îngroaşă, amestecând constant. Serveşti bucăţile de cozonac cu crema de vanilie şi presărate cu zahăr pudră.
pasul 4

Loading...