Cât de mult rezistă fructele şi legumele în congelator şi ce trucuri să foloseşti
Dacă vrei să conservi aromele delicioase ale verii, este bine să ştii ce fructe şi legume se păstrează cel mai bine la congelator.
Aproape orice ingrediente poate fi congelat - cu excepţia cartofilor albi şi a celor dulci, care se recomandă să fie lăsaţi în coajă şi depozitaţi în locuri răcoroase şi întunecoase. Aşa că în acest articol ne îndreptăm atenţia către cele mai bune trucuri care ne ajută să congelăm fructele şi legumele preferate.
1. Congelarea fructelor de pădure
Cum se face: aranjezi fructele într-un singur strat, într-o tavă. Poţi să aşezi şi hârtie de copt, dacă doreşti. Dai tava la congelator cel puţin 4 ore sau ţii fructele o zi sau două. Apoi răstorni fructele într-o pungă cu fermoar şi scoţi cât mai mult aer din pungă, iar apoi o depozitezi în congelator.
2. Congelarea legumelor (bame, dovlecei, porumb, mazăre, fasole verde şi altele)
Cum se face: Fierbi o oală cu apă cu puţină sare (dar renunţă la sare când vrei să congelezi dovleceii) până când dă aproape în clocot. Tai dovleceii cubuleţe, scoţi boabele de porumb de pe ştiulete sau pregăteşti legumele după preferinţă. Umpli un bol mare cu apă şi cuburi de gheaţă şi îl dai deoparte.
Pune legumele într-o sită sau într-o ţesătură fină şi scufundă-le în apa clocotită, câteva minute. Apoi scufundă-le în apa cu gheaţă imediat, pentru a opri procesul de fierbere. Usucă legumele prin tamponare, cu un prosop, şi aranjează-le într-un singur strat, pe o tavă, şi apoi congelează-le după metoda de la punctul 1.
3. Congelarea merelor, roşiilor şi dovleacului "Butternut squash"
Cum se face: Poţi să congelezi aceste fructe şi legume fie întregi, fie tăiate felii, dar specialiştii recomandă să le coci înainte (la 200 de grade Celsius, aproximativ 30 de minute). Coace roşiile cu puţin ulei de măsline şi usturoi. Feliază dovleacul tare, în felii de 1-2 cm, şi coace-le puţin, cât să fie pătrunse, dar să rămână totuşi tari.
Lasă ingredientele să se răcească bine, apoi pune-le în pungi cu fermoar, care se pot sigila, şi scoate cât mai mult aer din ele, înainte să le sigilezi. Apoi pune pungile la congelator. Un alt pont este transformarea merelor într-un piure, după ce le-ai copt, şi apoi aşezarea conţinutului în tăviţe pentru cuburile de gheaţă. Dai tăvile la congelator şi ai obţinut cuburi îngheţate de piure d emere.
PONT: specialiştii recomandă ca legumele şi fructele să fie congelate cel mult până la 12 luni.
Foto: pixabay.com