Trucuri care te ajută să obţii cele mai gustoase legume coapte

legume coapte jpeg

Legumele nu reprezintă un preparat plictisitor, mai ales atunci când reuşeşti să le coci în mod corect. Având marginile crocante şi rumenite ca la carte, cât şi un gust dulce şi uşor caramelizat, legumele coapte sunt o soluţie salvatoare atunci când nu mai ştii ce să găteşti.

Dar probabil că te-ai întrebat mereu cât timp trebuie să le coci? Şi ce face diferenţa între legume moi, caramelizate şi legume care sunt mai degrabă un terci care nu e deloc apetisant? Ei, bine, avem pregătit pentru tine un mic ghid, cu timpul necesar de coacere al legumelor.

Timpul de coacere pentru legume

1. Încălzeşti cuptorul la 200 de grade Ceksius. 2. Toci legumele în bucăţi de 5 cm. 3. Amesteci legumele tocate cu ulei. 4. Le întinzi într-un strat egal, pe hârtie de copt, într-o tavă mare şi le dai la cuptor.

Pentru ciuperci, dovlecei şi sparanghel, timpul de coacere este de 10-15 minute.

Pentru roşii şi varză de Bruxelles, timpul de coacere este de 15-20 de minute.

Pentru ardeii graşi, ceapă, vinete şi morcovi, timpul de coacere este egal cu 20-25 de minute.

Pentru broccoli, conopidă, cartofi dulci, dovleac "butternut squash" şi cartofi albi, timpul de coacere este de 25-30 de minute.

Pentru sfecla roşie, timpul de coacere este de 35-40 de minute, potrivit www.sheknows.com.

Iată câteva reguli de bază, pentru a obţine cele mai gustoase legume coapte:

1. Alege legumele potrivite

Unele legume se coc mai bine decât altele. Este bine să te orientezi către ceva care nu are un conţinut mare de apă, de exemplu, castraveţii nu se descurcă atât de bine în timpul coacerii. Pentru cele mai bune rezultate, alege legume tari, precum cartofii, varza de Bruxelles, ardeii graşi, ceapa şi morcovii.

image

2. Taie legumele şi alege mărimea potrivită

O etapă foarte importantă atunci când foloseşti mai multe tipuri de legume este să le tai alegând mărimea potrivită, în funcţie de sortiment. Atunci când amesteci legume mai tari, precum cartofii şi morcovii, cu legume precum ceapa şi varza de Bruxelles, va trebui să ai mare grijă.

Cu cât o legumă are nevoie de mai mult timp pentru a se coace la cuptor, cu atât mai mică va trebui să fie. Aşa că pe o tavă pe care se află cartofi dulci şi ardei gras, cubuleţele de cartofi dulci ar trebui să fie tăiate cât mai mici, mai mici decât cuburile de ardei gras. În acest fel, te asiguri că toate legumele se vor coace în acelaşi ritm.

3. Unge-le cu ulei

Pentru cel mai apetisant aspect de legume frumos rumenite (nu uita să te asiguri că legumele nu se lipesc în tavă), foloseşte o cantitate generoasă de ulei. Chiar şi uleiul de măsline extravirgin funcţionează în acest caz. În loc să stropeşti cu ulei legumele, aşa cum multe reţete recomandă, încearcă să amesteci legumele tăiate cu uleiul şi cu condimentele tale preferate, într-un bol mare, până când acestea vor fi acoperite uniform.

image

4. Încălzeşte tava în prealabil

Pentru a încuraja exteriorul rumenit şi crocant al legumelor, pune tava în cuptor pe măsură ce acesta se încălzeşte. Tava va fi încinsă şi numai bună, ajutând legumele să se coacă atunci când le adaugi în ea.

5. Lasă mult spaţiu pentru legume

Nu înghesui legumele în tava în care vrei să le coci. Dacă vei cade în această capcană, legumele vor elibera aburi pe măsură ce se coc şi se vor înmuia. Cel mai bine este să laşi cât mai mult spaţiu între legume, astfel încât aerul fierbinte să poată circula în jurul lor, iar în acest fel te vei asigura că vor deveni crocante şi că se vor rumeni pe toate părţile. Dacă este nevoie, poţi să le împarţi în două tăvi, pentru a nu le înghesui pe toate de-odată.

Foto: pixabay.com