Borş moldovenesc cu fasole

bors moldovenesc cu fasole jpeg

Anul trecut am umblat cam o săptămână prin sate moldoveneşti în căutare de poveşti şi oameni de poveste. M-au invitat în casele lor, m-au „omenit“ şi cinstit cum au crezut ei mai bine. Le port amintirea în suflet şi un nepreţuit respect. Printre multe amintiri, pot menţiona şi una culinară. N-am să uit prea repede borşul moldovenesc cu fasole al lui tanti Saveta, pentru că avea o aromă şi o savoare absolut îmbietoare. Iată care este reţeta lui:

Borş moldovenesc cu fasole - Ingrediente (6 porţii)

300 g boabe de fasole colorată 200 g costiţă afumată 1 ceapă 1 morcov 1 păstârnac 1 ţelină mică 1 ardei gras 300 ml pulpă de roşii (conservă) pătrunjel verde 500 ml borş de casă sare piper tarhon

Borş moldovenesc cu fasole - Mod de preparare

Se lasă fasolea la înmuiat câteva ore sau de seara până dimineaţa. Se scurge, se fierbe în două ape care se aruncă şi în cea de-a treia apă se adaugă sare şi se lasă la fiert până este aproape pătrunsă. Se adaugă legumele curăţate, spălate şi tăiate după preferinţă, se completează cu apă şi se lasă la fiert circa 20 de minute. Între timp, se taie costiţa “beţişoare”, se rumenesc crocant într-o tigaie neaderentă şi se adaugă în oală, continuând fierberea încă 10 minute. Se adaugă pulpa de roşii, pătrunjel tocat mărunt, se condimentează cu sare şi piper, după gust, şi se mai fierbe 5 minute. Se adaugă borşul de casă, fiert şi spumuit separat, tarhon şi după 2-3 clocote se opreşte focul. Se lasă acoperită cu capac 10 minute să se aromatizeze şi apoi se serveşte.