Dovleacul este unul dintre ingredientele-vedetă ale toamnei, aşa că nu trebuie să lipsească din deserturile tale! Astăzi, îţi prezentăm o reţetă fără gluten şi fără zahăr, ideală pentru persoanele care suferă de diabet. Budinca are în compoziţie curmale, care sunt folosite aici pe post de îndulcitor. Spre deosebire de siropuri şi de zahăr, curmalele reţin toate fibrele din componenţa lor, iar zaharurile se eliberează mai lent în organism, astfel încât nu îţi creşte glicemia brusc (aşa cum se întâmplă în cazul altor îndulcitori artificiali). Curmalele sunt bogate în minerale precum potasiul şi magneziul, dar au şi mulţi antioxidanţi care ajută organismul să lupte împotriva inflamaţiei.

Budincă de dovleac, cu seminţe de chia – Ingrediente

250 ml lapte, la alegere
4 curmale fără sâmburi (înmuiate 10 minute în apă fierbinte şi scurse)
1 linguriţă esenţă de vanilie
¾ linguriţă scorţişoară
½ linguriţă ghimbir măcinat
½ linguriţă nucşoară
¼ linguriţă ienibahar macinat
1 praf de sare
40-50 g seminţe de chia

Pentru piureul de dovleac

1/2 sau 1/4 dovleac crud
1 linguriţă ulei vegetal cu punct mare de ardere (precum cel de cocos)
sare, după gust

Budincă de dovleac, cu seminţe de chia – Mod de preparare

Pentru această reţetă, ai nevoie de aproximativ 120 de grame de piure de dovleac făcut în casă.

Preîncălzeşti cuptorul la foc mare, tai dovleacul în sferturi. Cureţi seminţele şi fibrele, apoi ungi un sfert cu puţin ulei şi presari un praf de sare grunjoasă. Aşezi bucata de dovleac într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, o dai la cuptorul încins şi laşi dovleacul să se coacă 40 sau 45 de minute.

Când s-a făcut şi trece testul cu cuţitul (pulpa este moale), îl scoţi din cuptor şi laşi dovleacul să se răcească. Scoţi pulpa şi o faci piure cu ajutorul blenderului sau robotului de bucătărie. Dacă ai obţinut prea mult piure pentru budincă, păstrezi la frigider cantitatea rămasă cel mult o săptămână.

Ca să prepari budinca, amesteci toate ingredientele plus piureul de dovleac (cu excepţia seminţelor de chia) cu ajutorul unui blender, până la omogenizare. Apoi încorporezi în această compoziţie seminţele de chia, astfel încât să fie distribuite uniform. Torni budinca în borcane sau boluri mici, o acoperi şi o dai la frigider cel puţin o oră. Dacă vrei, o laşi peste noapte să se închege bine.

Obţii astfel 1 porţie, deşi poţi dubla sau tripla cantităţile din reţetă dacă vrei să faci mai multă budincă. Păstrezi desertul la frigider şi mănânci budinca de dovleac, cu seminţe de chia la micul dejun, pe parcursul săptămâni. Dacă vrei, pui peste ea câteva linguriţe de iaurt simplu.

Sursa + foto: sproutedroutes.com

Top 5 deserturi cu dovleac

Cele mai simple clătite cu dovleac

Brioşe de dovleac

Plăcintă cu dovleac

Cele mai bune seminţe de dovleac prăjite

Tort cu dovleac şi nuci

Loading...