Prăjitura clasică în Franţa numită Buche de Noel se face special de Crăciun. Această reţetă datează din secolul 19 şi simbolizează norocul familiei pentru anul care urmează.
Ingrediente:
ulei
6 ouă mari
70 g făină
35 g cacao neîndulcită
105 grame de zahăr
1 sfert de linguriţă de sare
zahăr pudră pentru decor
Pentru umplutură
125 g de smântână lichidă
70 g zahăr pudră
1 linguriţă extract de vanilie
1 praf de sare
Pentru glazură şi decor
120 g unt
250 g zahăr pudră
70 g cacao
jumătate linguriţă de esenţă de vanilie
2 linguri de smântână
Pentru început, preîncălzeşte cuptorul la 350 de grade şi pregăteşte o tavă întinsă cu hârtie de copt şi unge-o cu ulei. Într-un bol, pune făina, cacaua şi sarea. Într-un alt bol, bate gălbenuşurile până devin o cremă. Adaugă câte puţin zahăr şi amestecă în continuare. Apoi, bate albuşurile spumă şi pune-le în 2 tranşe peste gălbenuşuri.
Pune aluatul în tava pregătită şi întinde-o pe toată suprafaţa ei. Coace aluatul aproximativ 12 minute, până ce partea de deasupra devine puţin rumenă.
Pe un prosop curat, pune zahăr pudră într-un strat subţire şi scoate aluatul în el, apoi scoate hârtia de copt şi rulează aluatul în prosop ca să îşi păstreze forma până ce se răceşte complect.
Este rândul umpluturii: într-un bol mare, bate smântâna lichidă, zahăr pudră şi extract de vanilie, un vârf de sare şi amestecă până ce devine frişcă. Pune-o la frigider până asamblezi toată prăjitura.
Când rulada s-a răcit, îndepărteaz-o din prosop şi pune umplutura din frişcă în interior şi îmn exterior.
Bagă rulada la cuptor pentru o oră, iar într-un bol bate untul cu zahărul pudră. Adaugă cacaua şi vanilia, smântâna de frişcă şi un praf de sare.
Ia rulada de la cuptor şi pune-i deasupra crema de cacao. Adaugă pentru decor merişoara sau ce fructe doreşti, presară zahăr pudră şi este gata de servit.

Loading...