Care este diferenţa între cafeaua Arabica şi Blue Mountain

39362403   coffee on wooden background jpeg

Istoria cafelei începe undeva în anul 850 î.H., în Etiopia. Legenda spune că un oier, care se numea Kaldi, aflat cu oile la păscut a observat cum mioarele, după ce mâncau nişte bobiţe roşii începeau să alerge dintr-o parte în alta. Ciobanul, curios, a gustat şi el boabele, devenind brusc agitat. Mult timp cafeaua a fost considerată băutura diavolului. Abia în anul 1500, Papa Clement al VIII-lea a gustat-o şi i-a plăcut atât de mult încât a binecuvântat-o.

Kopi Luwak

Cea mai scumpă cafea din lume este cea „procesată” de zibete. Aceste mamifere mici, din Indonezia, mănâncă boabele de cafea, apoi le elimină întregi. De-acum începând munca oamenilor, care le curăţă, le lasă la uscat în soare, iar după ce le descojesc le pun la prăjit. Trebuie ştiut însă că sunt alese doar boabele perfecte, iar cei care pot trece peste prejudecăţi îi vor aprecia gustul pu­ternic şi amărui al cafelei.

În limba indoneziană kopi înseamnă cafea, iar luwak este numele animalului. Cafeaua este recoltată în insulele Jawa, Sumatra, Bali, Sulawesi, Filipine (unde se numeşte Kape alamid), Timorul de Est (unde se cheamă Kafe Laku) şi unele regiuni din India.

Arabica

Acesta este numele generic care se referă la două moduri principale în care este pregătită cafeaua în multe ţări arabe: stilul turcesc şi stilul arab. Originile ai se găsesc în Liban.

Cafeaua în stil arab este făcută din cafea prăjită ori foarte uşor ori puternic la 165 grade C şi este o băutură tradiţională în cultura arabă. Este preparată acasă şi servită de obicei musafirilor alături de fructe confiate. Metoda de fierbere este specifică zonelor Najd şi Hijaz, uneori fiind folosite condimente (şofran, cuişoare sau scorţişoară) care-i dau un gust aparte. Unii adaugă lapte pentru a-i modifica uşor culoarea, însă acest obicei este foarte rar aici. Cafeaua este pregătită într-un ibric special numit „dallah“ (demon), iar ceştile sunt mici şi fără mâner, numite „fenjan“.

Porţiile sunt mici şi acoperă doar partea de jos a ceştii. Cafeaua este servită în restaurantele de renume de oameni îmbrăcaţi special, numiţi „gahwaji“ şi este aproape întotdeauna însoţită de fursecuri.

Blue Mountain

Specialiştii consideră această cafea o delicatesă cu gust şi aromă unică. Jamaican Blue Coffee Mountain şi-a luat numele de la regiunea în care este cultivată – zona Muntelui Blue din Jamaica, la o altitudine cuprinsă între 700 şi 2.300 de metri. În ultimele decenii această cafea şi-a câştigat o reputaţie deosebită ceea ce a făcut-o una din cele mai scumpe şi căutate cafele din lume.

Peste 80% din cafeaua jamaicană Blue Mountain este exportată în Japonia. În plus, pe lângă folosirea ei pentru cafea de băut, boabele de cafea sunt utilizate ca aromă pentru obţinerea lichiorului de cafea Tia Maria.