Chef Horia Vîrlan: „Bucătăria este visul meu“

horia virlan jpeg

„Am devenit bucătar pentru că mă trăgea aţa înspre acest domeniu. Îmi aduc aminte că la vremea aia băieţii nu stăteau în bucătărie, dar mie îmi plăcea...“ În casa lui frumoasă şi elegantă, cu o curte mare „păzită cu străşnicie“ de cei doi câini pe care-i adoră, Horia Vârlan, amuzant şi ironic, cel care este sarea şi piperul emisiunii culinare „Cireaşa de pe tort“, de la Prima TV, mă primeşte cu zâmbetului lui larg şi prietenos pe care-l cunosc de nişte ani buni.

Mirosurile copilăriei

Trebuia să fie inginer constructor, ca şi tatăl lui, dar a ajuns bucătar. Un bucătar de top, vedetă TV şi autor de cărţi de bucate. Horia începe să-mi spună povestea lui. „De la bunica mea am prins dragostea pentru gătit. Îmi plăcea toamna, când mergeam cu Moşul meu la pogârcit (cules), ce rămânea după ce oamenii culegeau ştiuleţii. Era porumb bun pe care Buna îl punea la fiert, într-o oală mare, pe marginea plitei şi, tot atunci, culegeam şi ciuperci, care aveau nişte pălării mari, pe care Buna le punea la copt pe plită, presăra pe ele doar puţină sare. Maria, erau perfecte!! Mirosurile din copilărie nu le poţi uita.“ Copilul care stătea în bucătărie alături de Buna şi de Moşul lui a ajuns să gătească în restaurante mari din SUA, din Marea Britanie şi din Ungaria. „În perioada în care am lucrat în Anglia, eram singurul român. Nu m-am gândit niciodată să rămân peste hotare. Mi-a plăcut mai mult Martea Britanie decât America, pentru că englezii sunt mai calzi decât americanii“, continuă interlocutorul meu. „Sunt adeptul bucătăriei simple cu tehnici şi ustensile noi. Simplu înseamnă mai puţine condimente şi plante aromatice, care să nu schimbe gustul preparatului. De asemenea, şi gătitul excesiv îi poate distruge gustul şi calităţile nutritive. Maria, ce înseamnă simplu pentru mine? Îţi dau un exemplu!Muşchiul de vită, care este regina cărnurilor, se găteşte cât mai simplu: îl pui pe grătarul încins, perpendicular pe fibră, câteva minute, apoi îl dai la cuptor ca să se coacă şi în interior. El nu are nevoie nici de ulei, nici de sare şi nici de piper. Simplitatea este foarte bună şi în bucătărie şi în viaţă. Cu cât suntem mai simpli şi tratăm viaţa cu simplitate cu atât ne apropiem mai mult de ce vrea Dumnezeu de la noi. “

Bucatele noastre

De curând a fost reeditată cartea lui „Bucatele noastre. Preparate mai mult sau mai puţin româneşti.“ „De ce i-am spus aşa? Pentru că bucătăria românească a fost influenţată cam de toţi vecinii noştri. Toate acestea şi-au pus amprenta şi au făcut din ea o bucătărie destul de complexă. Cea din mediul rural este foarte gustoasă, pentru că nu este atinsă de globalizare. Preparatele sunt curate, iar gustul lor este dat de calitatea ingredientelor: legume crescute din seminţe autohtone şi carne din bătătură. Ei da, despre acele preparate poţi spune că sunt fabuloase. Maria, o mâncare de roşii sau o tocăniţă de ceapă n-au nevoie de multe condimente, ci doar de ingrediente curate şi de bună calitate“, mai spune carismaticul meu interlocutor, apoi continuă: „Bucătăria, în afara faptului că este locul meu de muncă, reprezintă universul meu, este locul în care eu mă simt bine, liniştit, chiar dacă atunci când gătesc sunt mai dur, pentru că disciplina este obligatoie, iar cei care lucrează acolo trebuie să înţeleagă că numai aşa funcţionează lucrurile bine.“

Reţete şi sfaturi de la un profesionist

Care este mâncarea preferată a lui Horia şi cine găteşte acasă? „Tot eu! Maria, acum mă grăbesc ca să fac ceva de mâncare. Eu o să fac o supă-cremă de spanac cu cartofi de post. Pun cartofii la fiert cu ceapă tăiată, torn supă de legume şi la jumătatea fierberii adaug spanacul pentru 7 minute, ca să nu-i distrug gustul, apoi bag blenderul şi, dacă vreau, torn şi puţin lapte de soia, dar se poate şi fără. Apoi fac o mâncare de mazăre cu ardei, ceapă şi sos de roşii. Şi asta e! Nu pun nici măcar zahăr. Vrei un sfat culinar pentru cititoare? Aş avea eu multe, dar nu cred că ai tu spaţiu. Este foarte important ca toate legumele şi fructele care se dau la frigider să fie spălate, curăţate şi, dacă e cazul, râcâite. Mai puţin ceapa, usturoiul şi cartofii. Aparatele electrocasnice să fie de bună calitate. Pentru că, nu vreau să lezez pe nimeni, dar un robot, un blender, un cântar de bucătărie şi un aragaz care să funcţioneze bine sunt foarte importante ca gătitul să nu devină o corvoadă. Iar dacă se folosesc reţete, să fie respecte în totalitate, pentru că, în acest fel, cu siguranţă reţetele vor ieşi “, încheie Horia.

text: Maria Belu