Îi mulţumim cititorului nostru fidel, Marius Nicolae Boboc din Bucureşti, pentru această reţetă delicioasă de cozonac cu nucă.

Cozonac cu nucă

 

Ingrediente

 
  • 1 kg făină 
  • coaja de la 1 lămâie
  • esenţă de vanilie
  • 6 ouă
  • 1 cană zahăr
  • 1 pahar ulei 
  • cacao, după gust
  • 500 ml lapte
  • drojdie cât o nucă mai mare
  • nuci, după gust
  • rahat, după gust 
  • stafide, după gust
  • sare
  • zahăr pudră, pentru decor
  • 1 ou, pentru uns
 

Mod de preparare

 
1 În jumătate din cantitatea de lapte călduţ, dizolvi zahărul, păstrezi puţin din el şi pentru albuşuri, iar în restul de lapte dizolvi drojdia. 
 
2 Separi gălbenuşurile de albuşuri, presari gălbenuşurile cu puţină sare şi le laşi 2 ore, înainte de a te apuca de frământat. 
 
3 Faci o gropiţă în mijlocul făinii, torni drojdia şi zahărul dizolvate în lapte, adaugi gălbenuşurile, esenţa şi coaja rasă de lămâie. Începi să frămânţi şi încorporezi uleiul călduţ în fir subţire. Frămânţi aluatul 20-30 de minute şi îl laşi la crescut. 
 
4 Separat, baţi albuşurile spumă cu zahărul păstrat, cu cacaua şi cu miezul de nucă dat prin maşina de tocat. 
 
5 Împarţi aluatul crescut în funcţie de tăvi, îl întinzi în foaie, netezeşti compoziţia de albuşuri şi pui rahat şi stafide, apoi rulezi. Împleteşti rulourile obţinute şi aşezi cozonacii în tăvi tapetate, îi ungi cu ou bătut şi îi mai laşi la crescut. Îi mai ungi încă o dată cu ou bătut şi îi dai la cuptor până trec testul scobitorii.
Îi decorezi cu zahăr pudră imediat ce îi scoţi din cuptor.
Loading...