Fie că o foloseşti ca garnitură, pentru un burger sau sandviş delicios, ori pentru a da gust mai intens mâncării, ceapa caramelizată este un adevărat deliciu. În plus, poţi prepara o cantitate mai mare şi o poţi păstra într-un borcan în frigider.

Ingrediente:

3-4 cepe mari, galbene sau roşii
2 linguri unt sau ulei de măsline
2 linguri vin roşu sau alb, oţet balsamic sau apă
sare

 

Mod de preparare:

Taie cepele în jumătate, iar apoi taie-le felii subţiri.
Pune untul la topit în tigaie, la foc mediu. Adaugă ceapa şi amestecă bine astfel încât să o aceperi în unt. Amestecă la fiecare 5-10 minute şi ai mare grijă să nu ardă.

În primele 10 minute, ceapa va deveni transparentă. După 20 de minute, feliile vor începe să se caramelizeze – îţi vei da seama şi după culoare şi după miros. Ajustează flacăra dacă simţi că e prea tare. Pe la 40 de minute, ceapa va fi deja aurie, iar după alte 10 minute va fi caramelizată complet. Pe fundul tigăii se va forma un strat de zahăr caramelizat, dar este normal să se întâmple asta, aşa că nu te panica.

Când e gata, toarnă puţină apă, vin sau oţet balsamic. Adaugă sare după gust.

Loading...