Deserturi lejere de vară

Cum să faci un desert ușor de vară? Când ești gurmand, dar vrei să ai și grijă de corpul tău, momentul desertului poate deveni rapid o provocare de necontrolat. Iar vara, între avalanșa de înghețate în conurile lor din napolitană, tarte generoase cu fructe de sezon cu smântână și frișcă sau chiar vafe ori clătite tentante cu ciocolată, servite pe plajă, nu este ușor să reziști tentațiilor. Soluția? Pregătește-ți propriile deserturi ușoare. Iată câteva idei care te pot ajuta în acest sens.

inghetata shutterstock 72762541 jpg

Ingredientele potrivite pentru un desert ușor

Ca întotdeauna, atunci când ești atent la conținutul farfurii tale, trebuie să pariezi pe ingredientele potrivite. Vorbim aici despre fructe proaspete de sezon, pline de zahăr și sărace în calorii, precum: pepenele verde și galben, fructele de pădure, fructele galbene (ca piersicile, nectarinele, caisele) și bineînțeles, căpșunile, dar și iaurt 0% grăsime sau o smântână ușoară, care va aduce cantitatea potrivită de cremozitate unui desert, sau chiar ierburi aromate și condimente precum ghimbirul, care vor pune în valoare preparatele.

Iar printre deserturile delicioase care pot fi pregătite pornind de la aceste ingrediente, putem număra: cheesecake fara coacere cu mascarpone, smoothie din iaurt și fructe roșii, salate de fructe, înghețată sau sorbet din fructe sau iaurt și fructe ori, de ce nu, un clafoutis cu fructe de pădure și lapte de migdale. Pentru că este compus aproape în întregime din apă, laptele de migdale este o alternativă ușoară la laptele de vacă (22,5 kcal față de 45,8 kcal la 100g) pentru a prepara un clafoutis cu fructe de vară, cu foarte puțin zahăr, fructele acționând deja ca un îndulcitor.

Amestecă 3 ouă cu 40 g zahăr, 80 g făină și 40 cl lapte de migdale și adaugă 500 g de fructe. Poți adăuga rom sau vanilie în aluat, pentru a-l face și mai aromat, apoi coace timp de 35-40 de minute, la 180°C. Un desert ușor, delicios, cu arome de vară!

Cu doar 31 kcal la 100g, ar fi greșit să te lipsești de pepenele galben! Poți realiza o granita răcoritoare, amestecând pulpa a doi pepeni (sau, și mai bine, cantități egale de pepene galben și pepene roșu) cu zeama de la o lămâie; apoi, toarnă amestecul într-o tavă pe care o pui la congelator pentru 4 sau 5 ore. Rade regulat fulgii care se formează deasupra. O poți servi la sfârșitul mesei, ca gustare sau ca aperitiv.

Un desert bine ales = un moral ridicat

Este un fapt cert: atunci când te distrezi mâncând, acest lucru se traduce printr-o stare de spirit mai bună și un moral ridicat. Pe când, dimpotrivă, dacă îți impui limite stricte și te controlezi permanent, ora mesei poate deveni un moment de frustrare și suferință. Soluția este foarte simplă: trebuie să te tratezi, chiar dacă ești atent la ceea ce mănânci, cu produse pe care îți place să le consumi. Dacă îți place pepenele, îl poți folosi în smoothie, salată de fructe sau sorbet. Te topești după caise? De ce să nu le pui, pur și simplu, pe grătar și să le servești cu puțină miere și iaurt ușor, pentru a-ți oferi un desert special? Cât despre căpșuni, le pasezi complet, le amesteci cu lime și busuioc, pentru o supă de fructe răcoritoare, sau le servești în stil carpaccio ori tartar. Ideea este să declinăm aromele care ne fac fericiți într-un desert inteligent și gourmet.

Vara este anotimpul perfect pentru a te bucura de un desert ușor, care să îți ofere bunăstare fizică și mentală, așa că de ce să te privezi? Indiferent că este vorba de un mousse de căpșuni, de înghețată cu iaurt sau de un simplu smoothie, nu ne săturăm niciodată de delicioasele deserturi cu fructe de vară. Așadar, îndrăznește și lasă-ți imaginația să zburde, pentru a savura din plin aceste delicii estivale.

FOTO Shutterstock