Plăcintă rustică cu mere

Indiferent de soi și aromă, merele sunt unele dintre cele mai potrivite fructe în deserturi. Totuși, atunci când când alegi merele pentru a le folosi în prăjituri, ai grijă să aibă pulpa mai tare, pentru a nu se dezintegra în timpul coacerii.

În plus, dacă vrei să reduci cantitatea de zahăr, alege soiuri dulci. Cele mai dulci mere din România sunt din soiurile Frumos de Voinești, Delicios de Voinești, Rădășeni, Ardelean și Jonathan.

Prepară și tu această plăcintă rustică plină de arome.

placinta rustica cu mere shutterstock 338055455 jpg

Plăcintă rustică FOTO Shutterstock

Ingrediente

Pentru aluat:

400 g făină

15 g drojdie proaspătă

100 g zahăr

2 plicuri zahăr vanilat

100 ml lapte

100 ml apă

50 ml ulei

2 gălbenușuri

1 praf de sare

Pentru umplutură:

6-7 mere

150 g zahăr brun

condimente, după preferință; scorțișoară, nucșoară, cardamom

1 ou, pntru uns

zahăr pudră, pentru decor

Pentru aluat, mixezi gălbenușurile cu sarea, zahărul tos și cel vanilat, până devin spumoase. Torni laptele, apa, făină cernută, adaugi drojdia fărâmițată și începi să omogenizezi. Adaugi treptat și uleiul și frămânți aluatul până devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Îl transferi într-un vas curat, uns cu puțin ulei și lași la dospit până își dublează volumul.

Speli merele, le cureți coaja, le tai jumătăți și îndepărtezi cotoarele, codițele și semințele.

Când alutul a dospit, îl împarți în două și întinzi două foi de aproximativ jumătate de centimetru grosime. Pui prima foaie într-o tavă cu pereții înalți, tapetată cu unt și făină. Ai grijă să acopere și pereții. Aranjezi jumătățile de mere, lipite una de alta, apoi presari zahărul și condimente, după preferință; scorțișoară, nucșoară, cardamom etc.

Acoperi cu a doua foaie, având grijă ca aluatul să facă aderență cu merele. Înțepi foaia din loc în loc, apoi ungi plăcinta cu ou bătut.

Pui tava la cuptorul preîncălzit, 10 minute, la 190 °C, apoi reduci temperatura la 170 °C și o mai coci 40-45 de minute. O scoți din cuptor, o lași la răcorit și o decorezi cu zahăr pudră.