Plăcintă rustică cu mere
Indiferent de soi și aromă, merele sunt unele dintre cele mai potrivite fructe în deserturi. Totuși, atunci când când alegi merele pentru a le folosi în prăjituri, ai grijă să aibă pulpa mai tare, pentru a nu se dezintegra în timpul coacerii.
În plus, dacă vrei să reduci cantitatea de zahăr, alege soiuri dulci. Cele mai dulci mere din România sunt din soiurile Frumos de Voinești, Delicios de Voinești, Rădășeni, Ardelean și Jonathan.
Prepară și tu această plăcintă rustică plină de arome.
Plăcintă rustică FOTO Shutterstock
Ingrediente
Pentru aluat:
400 g făină
15 g drojdie proaspătă
100 g zahăr
2 plicuri zahăr vanilat
100 ml lapte
100 ml apă
50 ml ulei
2 gălbenușuri
1 praf de sare
Pentru umplutură:
6-7 mere
150 g zahăr brun
condimente, după preferință; scorțișoară, nucșoară, cardamom
1 ou, pntru uns
zahăr pudră, pentru decor
Pentru aluat, mixezi gălbenușurile cu sarea, zahărul tos și cel vanilat, până devin spumoase. Torni laptele, apa, făină cernută, adaugi drojdia fărâmițată și începi să omogenizezi. Adaugi treptat și uleiul și frămânți aluatul până devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Îl transferi într-un vas curat, uns cu puțin ulei și lași la dospit până își dublează volumul.
Speli merele, le cureți coaja, le tai jumătăți și îndepărtezi cotoarele, codițele și semințele.
Când alutul a dospit, îl împarți în două și întinzi două foi de aproximativ jumătate de centimetru grosime. Pui prima foaie într-o tavă cu pereții înalți, tapetată cu unt și făină. Ai grijă să acopere și pereții. Aranjezi jumătățile de mere, lipite una de alta, apoi presari zahărul și condimente, după preferință; scorțișoară, nucșoară, cardamom etc.
Acoperi cu a doua foaie, având grijă ca aluatul să facă aderență cu merele. Înțepi foaia din loc în loc, apoi ungi plăcinta cu ou bătut.
Pui tava la cuptorul preîncălzit, 10 minute, la 190 °C, apoi reduci temperatura la 170 °C și o mai coci 40-45 de minute. O scoți din cuptor, o lași la răcorit și o decorezi cu zahăr pudră.